Konstituisano Predsjedništvo BiH: Mnogo lijepih riječi, ali i razlika

1065

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u narednom mandatnom periodu od danas su i zvanično Milorad Dodik iz srpskog, Željko Komšić iz hrvatskog i Šefik Džaferović iz bošnjačkog naroda.

Konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH, koja je počela intoniranjem himne BiH, otvorio je predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Bakir Izetbegović, koji je zahvalio kolegama Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na korektnoj saradnji koju su imali u protekle četiri godine. Kazao je da je urađeno mnogo toga dobrog.

– Uz ostalo, zahvaljujući prije svega našem angažmanu, nakon višegodišnjeg zastoja odblokiran je euroatlanski put BiH. Danas smo pred dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU i pred aktivacijom Akcionog plana za članstvo u NATO -u – naveo je Izetbegović.

Nakon Izetbegovićevog obraćanja, predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić novoizabranim članovima Predsjedništva uručio je certifikate o preuzimanju mandata, koji su potom pojedinačno pročitali i potpisali svečanu izjavu koja glasi: „Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana“.

Dosadašnji članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i Mladen Ivanić  čestitali su novoizabranim članovima kolektivnog šefa države. Član Predsjedništva iz dosadašnjeg saziva Dragan Čović nije prisustvovao konstitutivnoj sjednici.

Članovi Predsjedništva BiH se na poziciji predsjedavajućeg mijenjaju svakih osam mjeseci, po principu rotacije. Prvi predsjedavajući ovog saziva je Milorad Dodik.

 

Dodik: Više međusobnog uvažanja, OHR mora otići

On je danas u svom inauguralnom govoru rekao da mu je posebna čast što je preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH.

“Moja osnovna baza je RS. Namjera mi nije da spriječim bilo koga u razvojnim projektima. Moja politika zasnivat će se isključivo na poštivanju Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Dodik.

Ponovio je da nije zadovoljan radom visokog predstavnika i da su njegova rješanja možda odgovarala nekom drugom vremenu, ali da se sada moraju donositi odluke koje odgovaraju ovom vremenu.

“Ponavljam, naš stav je da OHR mora otići”, rekao je Dodik.

“Ne želim da napravim nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili FBiH. Ali očekujem takav tretman i prema Republici Srpskoj. Morat ćemo se više razumjeti i uvažavati”, kazao je Dodik.

Kako kaže, EU treba biti cilj BiH, zbog čega će na prvoj sjednici Predsjedništva BiH zatražiti da se od EU zatraži automatsko dobijanje kandidatskog statusa.

“Sarađivat ćemo sa svim važnim faktorima. Učinit ću sve da naši odnosi sa EU i SAD-om budi dobri. Mi podržavamo predsjednika SAD-a”, rekao je Dodik dodajući kako neće odustati ni od saradnje s Rusijom.

Dodik je istaknuo da će provoditi politiku vojne neutralnosti, na što ga, kako je rekao, obavezuju odluke koje su donesene u institucijama RS-a.

“Sada ću morati i hoću sa svojim kolegama razmatrati i donijeti određene odluke. Ja vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Ja nisam došao ovdje da se slikam i primam platu, već da pravim dogovor tri naroda, dva entiteta i institucija BiH”, zaključio je Dodik.

 

Komšić: Borba protiv diskriminacije

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da će biti predsjednik svih građana BiH.

“Zakleo sam se i to neće biti iznevjereno. Zalagat ću se za sve građane BiH kao i za civilizacijske tekovine. U vrhu mojih prioriteta bit će rad na vladavini prava i afirmacija demokratskih tekovina. Bez borbe protiv svakog oblika diskriminacije ne može biti slobode. Građani BiH trebaju znati da ću biti pobornik svake vrste ravnopravnosti. Naša država utemeljena je na principima antifašizma i vrijeme na nas stavlja izazov da pokažemo Evropi kako baštinimo civilizacijske i evropske vrijednosti. Nema odgovornosti prema državi ukoliko se tolerišu kriminal, korupcija i nesigurnost građana iz kojeg izvire beznađe i siromaštvo koje tjera građane iz BiH”, rekao je Komšić.

Za razliku od predsjedavajućeg Dodika, Komšić nije za vojnu nutralnost već članstvu u NATO-u.

“Mi moramo da gledamo u budućnost. Budućnost BiH je članstvo u NATO-u i EU. To su garanti sigurnosti naših građana. BiH ne treba biti objekat nego subjekat međunarodnih odnosa i zato treba jačati saradnju sa Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom. Prioritet je i jačanje naše ekonomske pozicije i borba protiv stranih utjecaja na izborni proces”, rekao je Komšić.

 

Džaferović: Odgovornost za javnu riječ

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon inauguracije da su ljudi u BiH umorni od beskorisnih prepirki i da žele živjeti mirno.

“Na nama je da brzo i efikasno upostavimo parlamentarne većine na svim nivoima vlastima, od pobjedničkih stranaka koji imaju kapacitet da obavljaju vlast na svim niovima. Potrebna nam je stabilna većina koja bi svojim spektrom pokrivala cijelu državu. Izborni rezultati pokazuju da je to moguće, sve drugo je pitanje odgovornosti političkih aktera. Vlast treba uspostaviti što brže bez uslovljavanja”, poručio je Džaferović.

Pozvao je svoje kolege u Predsjedništvu BiH da vode računa o riječima koje izgovaraju u javnom prostoru jer od njih, tvrdi, počinju svi problemi.

“Tako se stvara spirala loše atmosfere u kojoj je teško raditi. Ukoliko budemo vodili civiliziran dijalog, težili dogovoru o ključnim pitanjima i zalagali se za istinu i pravdu, moći ćemo raditi na reintegraciji. To podrazumijeva jednaka prava za svakog građanina i ostvarivanje interesa BiH. Za takvu BiH ću se zalagati“, naveo je Džaferović.

Naveo je da se svi akteri vlasti moraju pridržavati ustava, zakona i demokratskih principa.

“Moramo biti opredijeljeni za vladavinu prava i poštovati kontinuitet odluka. Saradnju sa susjedima ćemo graditi na poštovanju međunarodnog prava i vođenju računa o interesu BiH. Od susjeda tražimo samo ono što BiH pripada, od toga nikada nećemo odustati. Učinimo da ovaj mandat bude upamćen kao mandat dogovora i saradnje”, poručio je Džaferović.

Na oktobarskim Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović – 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić – 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog predsjedništva iz srpskog naroda – 368.210 glasova ili 53,88 posto.