KOVAČEVIĆ: Romi ne ostvaruju svoja prava jer su neinformisani

914
Larisa Kovačević (Foto: Bolja budućnost)

Pripadnici romske zajednice nisu upoznati sa svojim pravima koja imaju po zakonu i ne ostvaruju mnoga od njih, stoga Udruženje žena Romkinja Bolja budućnost iz Tuzle realizira projekat informiranosti i novčane pomoći, uz podršku Grada Tuzle.

Cilj projekta je promovisanje i ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene zaštite za socijalne kategorije, a tu se prvenstveno misli na socijalna prava, posebno tuđu njegu i stalnu novčanu pomoć.

U sklopu tog projekta mi informišemo Rome i Romkinje o ostvarivanju prava na tzv. tuđu njegu. Većina naših korisnika ima mogućnost da ostvari takvu vrstu pomoći, ali zbog svoje neinformisanosti i manjka sredstava da plate izlazak za komisiju medicinskog vještačenja, oni to ne rade – pojasnila je za Udar Larisa Kovačević iz Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost Tuzla.

Kako nam je kazala, pored informisanja kroz rad medijatora u zajednici, Udruženje je u petak

organizovalo jednu od radionica koja je održana u Tuzli, a ranije još tri na području romske zajednice u Kiseljaku.

Dodala je da projekat traje do kraja ove godine, odnosno do 31. decembra.

Pored informisanja i direktne saradnje sa Institutom za medicinsko vještačenje i Centrum za socijalni rad u Tuzli, mi imamo sredstva da snosimo troškove izlaskak na komisiju za medicinsko vještačenje. Pružamo asistenciju poput popunjavanja zahtjeva za jednokratne novčane pomoći, za stalne novčane pomoći. Imamo povećan broj takvih zahtjeva i povećan broj korisnika tih socijalnih prava, za sada ih je osam, i nastavlja se – kazala je Kovačević.

(portal-udar.net)