Krajem godine šest višečlanih romskih porodica iz Bijeljine će dobiti krov nad glavom

549

Zahvaljujući projektu Stambeno zbrinjavanje Roma ’18/’19 do 31. decembra ove godine se očekuje izgradnja stanova i useljenje u nove domove šest porodica. Dva stana od 38 kvadrata će biti za manje porodice i četiri stana od 60 kvadrata za višečlane porodice.

Projekat finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine sa 100.000 maraka, Gradska uprava Grada Bijeljina 150.000 KM i Švicarski CARITAS oko 230.000 KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine ima svoj pravilnik za izbor korisnika tako da će po njemu biti birani korisnici. Za vrlo kratko vrijeme očekuje se konačni odabir. Do sada nije bio izbora iz razloga što mladi stalno odlaze van zemlje tako da je teško bilo utvrditi stvarno stanje potencijalnih porodica koje su u kategoriji socijalne potrebe i broja članova.

U komisiji za odabir korisnika stabenog zbirnjavanja Roma su ljudi iz organizacija civilnog društva, Gradske uprave, Centra za socijalni rad i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Kako nam je rekao Ljubiša Stanišić, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti, uslov za učešće u projektu socijalnog stanovanja jeste da korisnici plaćaju i članarinu.

“Članarina je 1 KM po kvadratu. Ali, zbog stanja u kome jesu korisnici, dakle nezaposleni i socijalno ugroženi, oni će imati subvenciju 50% na to plaćanje, dok će neko ko ima dokumente da je bolestan imati subvenciju 100% i osloboditi se tog plaćanja”, rekao je Stanišić.

Ljubiša Stanišić

Takođe, Stanišić je izjavio da rado sarađuje sa organizacijama civilnog društva, a sve u cilju dobrobiti Roma i njihovog boljeg položaja u Bijeljini.

“Gradska uprava Bijeljine učestvuje u još mnogo aktivnosti koje se tiču romske zajednice i otvoreni smo za bilo koju vrstu saradnje i pomoć romskoj bijeljinskoj zajednici”, rekao je ovaj gradski funkcioner.

Dejan Mićić, tridesetogodišnjak, je stanovnik Bijeljine. Dejan je usvojeno dijete, jako je bolestan, često ima napade epilepsije. Njegova majka je umrla, a nakon toga ga je ostavio njegov otac dok je bio mali, kada je imao devet godina. On je bio prepušten sam sebi, bez ikoga da se brine o njemu. Prosio je, skupljao sekundarne sirovine kako bi preživljavao. Spavao je u hladnim napuštenim kućama bez vrata i prozora, ali često i u bijeljinskom parku na klupi ili autobuskoj stanici. Građani Bijeljine su mu davali za hranu. Danas, kaže Dejan za portal UDAR, je srećan što je korisnik socijalnog stanovanja. Ima krov nad glavom i ne razmišlja hoće li biti mokar.

Dejan Mićić

„Moj život je postao ljepši i bolji od prošle godine kada su mi uručeni ključevi moga stana. Za mene je ovo veliko. Ovakvi projekti su jako dobri, i jako će pomoći ovim novim porodicama koje će se useliti u njih“, rekao je Dejan.

Šest romskih porodica, koje će biti odabrane po kriterijima socijalnog statusa i vlastitih nastojanja da školuju djecu, dakako uz pomoć Gradske uprave, će do Nove godine takođe dobiti topli dom. Proces mora biti nastavljen, a to obećava i Gradska uprava, jer u Bijeljini postoji još dosta porodica koje nemaju riješeno stambeno pitanje.