Kreativna radionica u Brčkom za mlade Rome i Romkinje

Radionice se održavaju u sklopu programa Dijalog za budućnost, a radionice ovog tipa pored Brčkog biće održane i još tri grada u Bosni i Hercegovini

1170
Radionica u Brčkom (Foto: Udar arhiva)

Ove sedmice u Brčkom se realizuje projekat, gdje će mladi i kreativni Romi i Romkinje učiti o vizuelnoj umjetnosti. Udruženje Urban iz Sarajeva će uz podršku Omladinskog centra „Vermont“, održati petodnevnu radionicu koja će za krajnji cilj imati razvoj kreativne zajednice Roma u BiH.

Podpredsjednik Udruženja Urban i jedan od edukatora, Haris Čalkić istakao je da će polaznicima na ovim radionicama biti pokazani profesionalni standardi i praktične tehnike snimanja videa i fotografije, kako bi sami napravili svoj proizvod.

„Već sedam godina radimo na sličnim radionicama i to uglavnom namjenjene marginalizovanim grupama. Naše iskustvo je takvo da su oni uvijek bili zainteresovani za nešto novo  i uspješno nastavili primjenjivati stečeno znanje u svom svakodnevnom životu“, istakao je Čalkić

Radionice se održavaju u sklopu programa Dijalog za budućnost, a radionice ovog tipa pored Brčkog biće održane i još tri grada u Bosni i Hercegovini.

Ova petodnevna radionica, nastojat će učesnicima pojasniti kako se koristi profesionalna fotografska i video rasvjeta kao i osnove snimanja.

„U suštini to je više druženje gdje nam je jako bitno da oni urade nešto u svojoj režiji i da nam bude zabavno. Naš cilj je da svim učesnicima u narednih pet dana prenesemo što više svog znanja, i da kroz praktičan rad savladamo neke osnovne tehnike“, pojasnio je Čalkić.

Mustafa Husić, jedan od polaznika radionice, kaže da se prijavio na ovu radionicu kako bi stekao znanje i vještine da promoviše pozitivne priče iz romske zajednice u Brčko distriktu.

„Prijavio sam se kako bih mogao više naučiti o vizelnoj umjetnosti, te da kroz individualni i timski rad promovišem sebe i romsku zajednicu u Brčko distriktu. Očekujem dobru edukaciju, a to hoću li se baviti ovim vidom umjetnosti, odnosno koliko će me rad na fotografiji i videu zainteresovati, zavisi upravo od same edukacije“, dodao je Husić.

(portal-udar.net)