Kriza humanosti: U Gacku u 15 dana ubijeno više od 20 pasa lutalica

655

Svaki grad u Bosni i Hercegovini ima jedan zajednički problem a to su lutalice. U svakom gradu možemo da sretnemo psa ili mačku na ulici. Često prođemo pored njih bez da ih primijetimo uopšte jer su nam postali svakodnevnica. Da li neko od nas nekada zastane i zapita se kroz šta prođe jedan pas na ulici i kako to izgleda jedan običan dan psa lutalice?

Svaki pas na ulici ima samo jednu želju, a to je da ima barem jedan obrok i toplo i sigurno mjesto u kome mogu da odmore svoje već umorne šapice. Mnogi od njih uginu sa tom željom, bez da ikada okuse topli obrok i jednu prespavanu noć bez udarca i galame stanara u čijem su haustoru pokušali da se sakriju od hladnoće. Mnogi od njih dobiju taj željeni obrok ne sluteći da će im to biti posljednji i da im nije svaka osoba prijatelj koja im ponudi komad salame.

U Gacku je u predhodnih petnaest dana ubijeno preko 20 pasa lutalica koji su vjerovali svojim krvnicima. Većina njih je otrovana uzimajući taj posljedji obrok, dok je određeni broj upucan iz vatrenog oružja.

Udruženje za zaštitu životinja “Nera” iz Gackog vidno je razočarano, jer sav trud i želja da se sačuvaju gatačke šapice, koje nikome nisu pravile problem polako padaju u vodu.

Dalibor Topalović, predsjednik udruženja “NERA”, ističe kako je ovo problem svih sugrađana a ne samo udruženja, jer su ugroženi životi ne samo životinja nego i djece.

“O svemu su obaviješteni policija, komunalna i veterinarska inspekcija. Ovom prilikom im se zahvaljujem na profesionalnosti prilikom uviđaja. Obavijestio sam sve relevantne faktore kako u Republici Srpskoj tako i u BiH. Sada očekujemo zvanično obraćanje DOGS TRUST-a”, rekao je Topalović.

“Sama činjenica da neko posjeduje neke supstace koje su otrovne je uznemiravajuća”, ranije je rekao doktor veterine Sreten Pušara.

Pomenuto Udruženje osnovano je prije dva mjeseca sa ciljem da zaštiti sve životinje koje život provode na ulici svakoga dana boreći se da prežive, zahvaljujući neodgovornom ponašanju vlasnika istih, jer nijedan pas nije izabrao život na ulici. Na putu do ispunjenja cilja, pored brojnih problema ovaj ih je najviše potresao.

No kako kažu, udruženje je tu za šapice i dalje, i ništa ih ne može spriječiti da ispune svoj  cilj, a to je obezbijediti siguran dom svakom od njih.

“Za sve gatačke šapice, za sve životinje ovog svijeta mi smo tu”- završio je Topalović.

Neko mi je davno rekao “pas je najveći prijatelj čovjeku, ali čovjek nije najbolji prijatelj psu”. Tek kada sljedeći put zastanete pored lutalice i pogledate je moći ćete da shvatite značenje te rečenice.