Kroz novogodišnji bazar promocija poduzetničkog učenja

1189
Foto: FENA/Elma Geca

U Osnovnoj školi “Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu održan je peti Novogodišnji bazar. Brojni posjetioci po simboličnim cijenama imali su priliku kupiti raznovrsne predmete koje su mjesecima vrijedno izrađivali učenici, nastavnici i roditelji.

Direktorica škole Jasmina Djana ističe da je cilj održavanja Novogodišnjeg bazara razvijanje poduzetničnog duha kod učenika, koji su i ovoga puta pokazali izuzetnu kreativnost i inovativnost.

Sretni smo što se naša lijepa tradicija nastavlja. Učenici i zaposlenici su i ovaj put pokazali veliko interesovanje za učešće u kreiranju ideja na časovima i razrednim zajednicama. Sredstva za nabavku materijala za sve izložene artikle, crpili smo i iz zarade koju su učenici ostvarili na prošlogodišnjem bazaru – kazala je Djana.

Osvrčući se na ishode svih dosadašnjih bazara u ovoj školi su mišljenja da je ova aktivnost dala očekivane rezultate.

Na poduzetničkom učenju sa djecom smo radili i prije organizacije bazara, ali ovo što imamo sada daje prave rezultate, da se djeca iskažu od ideje do realizacije. Mislim da smo kod njih uspjeli razviti kompetencije i vještine u izradi različitih predmeta ali i  poduzetnički duh – smatra učiteljica Sabaheta Ušanović.

I učenici su zadovoljni bazarom koji za njih predstavlja priliku da pokažu svoju kreativnost, izrade proizvod, odrede cijene i prodaju ga.

Ovaj bazar je mnogo koristan za školu. Od prikupljenih sredstava do sada smo kupili klupe, uradili dva kabineta, jedan dio iskorišten je i za projekt “Sobičak“ te za razne druge aktivnosti – pojašnjava učenica ove škole Vildana Hurić.

Ove godine od prodaje raznovrsnih predmeta na bazaru je prikupljeno oko 6.000 KM.

(FENA)