Lavanda kao dio tradicije Roma u Hrvatskoj i projekat koji ruši predrasude

Iz Udruženja Osit kažu da su u sklopu zajedničkog projekta „Podizanja svijesti o marginaliziranim skupinama društva“ i skretanje pažnje na mogućnosti i sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama u zajednici zajednički posadili preko 500 sadnica mlade lavande, smilja i ružmarina

457

Udruženje izvornih Roma Lovara i Udruženje osoba s intelektualnim poteškoćama Osit iz Bjelovara, započeli su nedavno svoju saradnju kroz projekat podmlađivanja nasada ljekovitog bilja i to zajedničkom sadnjom sadnica lavande, smilja i ruzmarina na prostoru oko Romske kuće u Maglenči, nedaleko od Bjelovara.

Tu se bere lavanda, koja u tradiciji tamošnjih Roma ima posebno značenje.

Iz Udruženja Osit kažu da su u sklopu zajedničkog projekta „Podizanja svijesti o marginaliziranim skupinama društva“ i skretanje pažnje na mogućnosti i sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama u zajednici zajednički posadili preko 500 sadnica mlade lavande, smilja i ružmarina.

„Romi koji su išli ka Sredozemlju, pa preko Francuske do Portugala, ponijeli su lavandu sa sobom. U početku su oni koristili lavandu za sebe, radeći razne tinkture, masti i ulja, a isto tako su koristili lavandu i u prehrani. Kasnije su Romkinje i živjele od toga”, kazao je Goran Đurđević, predsjednik Udruženja izvornih Roma Lovara, koji sebe ističu kao najduže naseljene Rome na području današnje Republike Hrvatske.

Dodaju da ovdje nisu važni učinci same berbe, nego rušenje predrasuda.

„To nam kao prvo dođe kao radna terapija, oni tu stiču nova znanja, i sami sebi dokazuju a i društvu da su sposobni i da mogu, a eterična ulja  djeluju veoma povoljno na smirenje i cjelokupni organizam“, kazao jeMario Blaha iz Udruženja Osit.

Od mirisne lavande Romi Lovari izrađuju zanimljive proizvode, kao što su ulje, mirisne vrećice za uspomenu gostima koji ih posjećuju.

(Portal Udar)