Lideri regiona potpisali Deklaraciju o integraciji Roma

1771
Lideri zemalja Zapadnog Balkana. Potpisivanje Deklaraciju o integraciji Roma, na Samitu koji je održan u poljskom gradu Poznanju (Foto: Fena)

Lideri zemalja Zapasnog Balkana potpisali su danas Deklaraciju o integraciji Roma, na Samitu koji je održan u poljskom gradu Poznanju. Cilj deklaracije je da podrži socio-ekonomske integracije romske populacije.

Lideri su obećali da će poduzeti sve neophodne korake da ostvare konkretne rezultate u oblastima zapošljavanja, stanovanja, edukacije, zdravstva i borbe protiv diskriminacije Roma.

Zemlje koje su obuhvaćene procesom su BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Inače, Samit Zapadnog Balkana dio je Berlinskog procesa, inicijative koju je pokrenulo nekoliko zemalja EU kako bi podstaklo regionalnu saradnju i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Na Samitu su zemlje Zapadnog Balkana potvrdile posvećenost jačanju saradnje sa setom konkretnih mjera. Fokus je na oblastima transporta, energije, digitalnih tehnologija, ekonomije, sigurnsoti i dobrosusjedskih odnosa.

Šefovi vlada, ministri vanjskih poslova, ekonomije i unutrašnjih poslova zamalja Balkana, razgovarali sa sa kolegama iz nekoliko zemalja EU.

Sastanku su prisustvovali visoka predstavnica EU Federica Mogherini i komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

(portal-udar.net)