Liderke u akciji – Gračanica: Žene i muškarci nisu ravnopravni, ženama u biznisu je tri puta teže!

542

Potencijal ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini nije potpuno iskorišten, a primjeri iz prakse pokazuju da su žene spremne na borbu, te da ostvaruju rezultate u svijetu biznisa.

Gračanicu zovu od posla čaršija, a uvjerili smo se da to nije samo naziv nego realnost. U ovom gradu posjetili smo Hazimu Topčagić, vlasnicu poljoprivrednog gazdinstva “Organski proizvodi Topčagić” i Almu Softić vlasnicu centra za strane jezike “School and school”.

Kako ističu ove dvije poduzetnice koronavirus dosta je utjecao na njihov biznis, međutim one su tu situaciju pokušale da iskoriste na najbolji mogući način. Vlasnica poljoprivrednog gazdinstva Hazima Topčagić u period lockdowna svoje proizvode besplatno je dijelila  dostavom na kućnu adresu. Pozitivan primjer je I Alma Softić vlasnica centra za strane jezike “School and school” koja je svoj posao prebacila na online model, a radnike nije otpuštala u vremenu pandemije. Detaljnije informacije donosimo u prilogu.

Prezentovani medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansira Švedska a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Medijski sadržaj, kao i nalazi prikazani u istom ne odražavaju nužno stavove Švedske niti UNDP-a.