Lívia Járóka jedna od ključnih osoba u Evropskom parlamentu za pitanja Balkana

Kao zastupnica u Evropskom parlamentu iz reda Evropske narodne stranke (EPP), Járóka će biti zamjenica predsjednika Evropskog parlamenta za pitanja Zapadnog Balkana

946
Livia Jaroka (Foto: euobserver.com)

Evropski parlament odredio je na sjednici održanoj u četvrtak oblasti koje će biti pod nadzorom 14 nedavno izabranih potpredsjednika Evropskog parlamenta, uključujući dvije Mađarice.

Izabrana po drugi put na dvoipogodišnji mandat, Lívia Járóka iz mađarske vladajuće stranke Fidesz će ostati na mjestu predsjedavajuće Panela za reviziju, i potpredsjednica zadužena za pristup dokumentima, izjavila je Járóka .

Kao zastupnica u Evropskom parlamentu iz reda Evropske narodne stranke (EPP), Járóka će biti zamjenica predsjednika Evropskog parlamenta za pitanja Zapadnog Balkana. Također će biti član Radne grupe za zgrade, promet, i zeleni Parlament, i kancelarka ureda za dodjeljjivanje nagrade Evropski građanin.

Járóka, koja je romskog porijekla, također će biti član Visoke grupe za pitanja rodne ravnopravnosti i različitosti.

Druga zastupnica u Evropskom parlamentu, Klára Dobrev, iz ljevičarske opozicione Demokratske koalicije (DK) biće zadužena za odnose sa Odborom regija EU (CoR) i Privrednim i socijalnim odborom.

Járóka i Dobrev su izabrane za potpredsjednice Evropskog parlamenta trećeg jula.

(portal-udar.net)