Lokalna grupa za razvoj Kiseljak nastoji da oživi tradicionalni skup poznat pod nazivom „Kiseljaci“.

1591

Manifestacijom „Kiseljački dani“ koja će se  održati 9. i 10. septembra ove godine, prezentovat će se potencijali i resursi ovoga kraja, sa naglaskom na značaj građanskog organizovanja na lokalnom nivou.

„Kiseljački dani” su jedinstvena prilika za druženje i nova saznanja kroz bogat kulturno–zabavni program, gulašijadu, izložben-prodajni sajam, izložbu fotografija o svjetski poznatim Romima, biciklijadu, razne sadržaje za djecu kao i neizbježni ringišpil i ostale društvene igre.

Mjesna zajednica Kiseljak  se za razliku od predhodnih godina polako počela razvijat, počevši od infrastrukture pa nadalje. Ovaj događaj je jako bitan za nas ne samo zbog nadaleko poznatog druženja koje okuplja sve generacije, već i zbog toga što je  posljednjih 20 godina manifestacija stavljena u zaborav i ostaje zabilježena na ponekoj fotografiji i u sjećanju ljudi. Mi ćemo se potruditi da stvaramo nove uspjehe u razvoju naše zajednice i stvaranju novih uspomena koje će se pamtiti i prenositi na nove generacije – izjavio je Vahid Beganović član savjeta MZ Kiseljak.

Lokalna grupa za razvoj – Kiseljak, koja je oformljena u augustu 2015. godine, kroz program Mreže aktivnih zajednica Fondacije tuzlanske zajednice, odlučna je da čini vidljive promjene u svojoj zajednici. Članovi grupe su Savjet MZ Kiseljak, NK Kiseljak, UG Tunel, Osnovna škola, KUD Izvor, Udruženje poljoprivrednika Farmer i više formalnih i neformalnih grupa, kao i pojedinci.

Kiseljački dani su prilika za mještane Kiseljaka da se druže i međusobno povežu ali i da slave uspjeh koji su  postigli realizirajući brojne projekte u svojoj lokalnoj zajednici.Istinsko je zadovoljstvo gledat kako se Kiseljak razvija zahvaljući jedinstvu i zalaganju samih građana – Izjavila je Melisa Abadžić projekt koordinatorica u Fondaciji tuzlanske zajednice.

Ova grupa je u vrlo kratkom roku samostalno realizirala nekoliko uspješnih projekata, poput adaptacije čitaonica „Poljana“ i „Ševar“ rekonstrukcije ograde fudbalskog terena, realizacija manifestacije Kiseljački dani 2016, kao i brojne akcije čišćenja mjesne zajednice. Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti jeste izrada Plana razvoja MZ Kiseljak za period 2017-2019 koji je vodilja za aktivnosti koje realizuje Lokalna grupa za razvoj.

(portal-udar.net)