Loznica: Usvojen plan za poboljšanje položaja Roma

921
Skupština grada Loznice (Foto: mojaloznica.com)

Lokalni akcioni plana (LAP) za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Loznici (Srbija) za period 2019-2021. godine usvojen je na sjednici gradske skupštine početkom ovog mjeseca.

Kako je rečeno, ovaj dokument je veoma važan za poboljšanje kvaliteta života romske populacije u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

U njegovoj izradi aktivno su učestvovali pripadnici romske zajednice.

Tanja Glišić Matić, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti, rekla je da LAP sadrži konkretne mjere i aktivnosti kojima se nastoji poboljšati položaj Roma i smanjiti jaz koji postoji između njih i ostalih pripadnika lokalne zajednice.

Romi čine najveću nacionalnu manjinu na teritoriji Loznice, a prema istraživanju koje su sprovele lokalne romske organizacije, procjenjuje se da ovdje živi oko 1.200 Roma, mada se prema popisu oko 760 osoba tako izjasnilo.

Najveći problem Roma je nezaposlenost, koja je, između ostalog, posljedica nedovoljnog obrazovanja. Mnogi nisu imali šansu da se školuju i jedan od prioriteta LAP-a je poboljšavanje te situacije.

(portal-udar.net)