Luksuzno naselje u romskom komšiluku

Naime, izmjenama Regulacionog plana omogućena je izgradnja objekata visine do 9 spratova, dok je ranije bilo moguće graditi objekte samo do tri etaže

3817
Google maps grafika/Udar

Planovi za igradnju luksuznog naselja na lokalitetu Crni Vrh u Sarajevu naišli su na podijeljene stavove javnosti. Dok jedni pozdravljaju ovu investiciju, drugi se protive izmjenama Regulacionog plana.

Zanimljivo je da je izgadnja luksuznog naselja planirana odmah ispod romskog naselja, gdje je nedavno srušana kuća Ramize Fejzagić.

Ramizi je odbijen zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti uz obrazloženje da na tom mjestu nije planirana gradnja objekta.

S druge strane, Opština Centar je izašla u susret investitorima i usvojila izmjene Regulacionog plana Gradski park Crni Vrh kako bi se omogućila gradnja cijelog naselja.

Pri tome je promijenjena dozvoljena spratnost objekata na tom području. Među prvim koji su još ranije reagirarali na izmjene planske dokumentacije je Asocijacija arhitekata BiH.

Parcela gdje će se graditi luksuzno naselje u čijoj je blizini romsko naselje. (Foto: Udar)

Izmjena dozvoljene spratnosti

“Izmjene i dopune se vrše po skraćenom postupku, a neizgrađeno i planovima štićeno područje mijenjaju u područje vrlo visoke spratnosti i neusklađenosti sa okolnom izgradnjom i ambijentalnim vrijednostima u neposrednoj blizini, koje su i zaštićene na nivou nacionalnog spomenika”, kazali su ranije iz AABiH.

Naime, izmjenama Regulacionog plana omogućena je izgradnja objekata visine do 9 spratova, dok je ranije bilo moguće graditi objekte samo do tri etaže.

Također je bilo upitno na koji način se planirane izmjene i dopune odnose prema nacionalnom spomeniku u neposrednoj blizini?

“Da li je izvršena analiza strujanja zraka i ruže vjetrova, te posljedično i zadržavanja zračnih masa, ukoliko objekti visine 27 m budu izgrađeni na uzvišenju kao što je Crni vrh, te ako jesu, koji su rezultati?”, pitali su iz AABiH još početkom prošle godine.

Udar je ove sedmice kontaktirao Asocijaciju arhitekata iz koje nam je rečeno da ostaju pri svojim stavovima.

“Općina Centar, odnosno, nadležna Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje je poslala dopis kojim daje određena tumačenja u pogledu postavljenih pitanja u vezi izmjena i dopuna na predmetnom području, a koja nisu u cjelosti odgovorila na nedoumice koje je iznijela Asocijacija arhitekata u BiH”, kazala nam je Nejra Durmišević iz AABiH.

Romsko naselje Gorica je odmah iznad parcele gdje će se graditi novo luksuzno naselje.

Ostaju pri svojim stavovima

Prema njenim riječima, u spomenutom dopisu se tvrdilo da su “data samo okvirna usmjerenja, a da će kroz izradu Plana biti utvrđeni detaljni urbanističko-tehnički pokazatelji”.

“Imajući u vidu da je kasnija javna tribina pokazala da nije došlo do odstupanja u pogledu visina i gabarita, koji su i bili predmetom brige stručnog tijela AABiH, time se pokazalo da i stav naše organizacije nije uvažen”, kazala je naša sagovornica.

Prema njenim riječima, Asocijacija arhitekata ostaje pri svojim stavovima i mišljenjima koje je iznijela početkom prošle godine.

“Napominjemo da pitanje investitora, pojedinca ili grupacije, ne utiče ni u kom slučaju na naše stavove niti ih uzrokuje. Reagovanja na kreiranje i načine upravljanja prostorom bi bez obzira na onoga ko je nosilac takvih aktivnosti, s naše strane bila ista”, naglasila je Durmišević.

Na kraju, komentirajući rušenje romskih kuća u blizini, dodala je da Asocijacija arhitekata u BiH kategorično ne podržava izgradnju bespravnih objekata, isto kao što ne podržava donošenje planskih dokumenata koji su u suprotnosti sa stavovima i interesima javnosti.

Izbjeći štetu naselju Gorica

Jedna od organizacija koje su reagirale na rušenje kuće Ramize Fejzagić je Kali Sara – Romski informativni centar. No, oni nisu mogli komentirati činjenicu da se luksuzno naselje gradi u neposrednoj blizini kuća za koje nije mogla biti izdata urbanistička saglasnost.

Sanela Bešić, izvršna direktorica ove organizacije kazala nam je da nije vidjela koje su to promjene regulaconog plana urađene.

Sanela Bešić, foto Udar arhiva

“Iskreno se nadamo da ova izmjena regulacionog plana nije urađena na štetu stanovnika naselja Gorice”, kratko nam je kazala Bešić.

Investitori iz UAE

Podsjetimo da je lokaciju na kojoj će se graditi naselja kupila kompanija Crni vrh d.o.o. čiji su većinski vlasnici investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Udar je kontaktirao i Ramizu Fejzagić, ali ona nije odgovarala na naše pozive.
Poznato je da je bila slabog zdravstvenog stanja i da je nakon rušenja kuće i odbijanja urbanističke saglasnosti napustila BiH.

Kontaktirali smo i Općinu Centar kao i Zavod za planiranje KS, ali od njih nismo dobili nikave odgovore.

Načelnik Nedžad Ajnadžić nedavno je poručio da će Općina rušiti sve nelegalne objekte gdje god se nalazili.

No, zasad nije jasno zbog čega je samo Ramizini kuća rušena. Zanimljivo je da je njena kuća jedna od najbližih parceli na kojoj će se graditi luksuzno naselje.

(portal-udar.net)