Mađarska anti-romska stranka osnovala paravojno krilo

Mađarski sud naredio je da Mađarska garda bude raspuštena je bila umiješana u paravojne parade u unifomama, te zastrašivanje romske populacije u selima širom Mađarske

3511
Nacionalna legija

Mađarska stranka krajnje desnice osnovala je ovih dana uniformiranu paravojnu grupu, i time povećala zabrinutost zbog rasta negativnog raspoloženja prema nacionalnim manjinama u ovoj zemlji, uključujući Rome.

Grupu, nazvanu Nacionalna legija, osnovali su političari povezani sa anti-migrantskom organizacijom Naš domovinski pokret (NDP).

Na čelu NDP-a je Laszlo Toroczkai, političar krajnje desnice koji je bio potpredsjednik bivše neo-fašističke, a sada populističke stranke Jobbik.

Laszlo Toroczkai

Nacionalna legija će podučavati pripadnike vojnim vještinama i nastavit će tradiciju Mađarske garde, zabranjene paravojne grupe čiji je jedan od osnivača bio bivši lider Jobbika Gabor Vona.

Mađarska garda nije imala oružje, ali je nosila vojne uniforme uključujući trake oko ruke slične onima koje su koristili pripadnici Stranke strelastog krsta, pronacističke fašističke grupe koja je provodila vladavinu terora od 1944. do 1945. kada su ubijene hiljade civila, od kojih su mnogi bili Romi i Jevreji.

Mađarski sud naredio je da Mađarska garda bude raspuštena je bila umiješana u paravojne parade u unifomama, te zastrašivanje romske populacije u selima širom Mađarske.

Vona se zbog toga obraćao Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) tvrdeći da su raspuštanjem grupe narušena prava slobodog okupljanja. Sud je utvrdio da se raspuštanjem grupe ne narušavaju ljudska prava.

Evropski centar za prava roma (ERRC) je 2012. dostavio Sudu dokaze protiv Mađarske garde koji se tiču diskriminacije Roma. ECHR je utvrdio da je grupa “pružala institucionalni okvir za izražavanje rasne mržnje prema Romima i Jevrejima”.

ERRC

ERRC je poduzeo akciju koja je pomogla da se raspusti Mađarska garda. Ne vidimo razlog da i sada ne poduzmemo sličnu akciju protiv novoformirane Nacionalne legije – rekao je Jonathan Lee, koorinator komunikacija Evropskog centra za prava Roma.

Inače, Toroczkaiju nisu strane kontoverze niti militantne grupe. On je gradonačelnik grada Asotthalom, na granici sa Srbijom, gdje je nametnuo brojne sporne mjere. Godine 2016. Asotthalom je zabranio islamski poziv na molitvu (ezan) i gradnju džamija, a zabranjena je i LGBT “propaganda”. Ove zakone je oborio mađarski Ustavni sud zbog kršenja prava manjina.

Milicije u ovom gradu su fotografirale migrante koje su uhvatile, na koljenima i sa rukama iznad glave. Ove fotografije kasnije su objavljene na Facebook stranici gradonačelnika uz potpis “Nasilni okupatori 0 – Građanska milicija 1”.

Moramo odbraniti našu kulturu. Poštujem Islam Saudijske Arabije, ali ovo je Mađarska, naša tradicija je kršćanska  – rekao je gradonačelni Toroczkai u jednom intervjuu za BBC.

On je dodao da Asotthalom želi da ostane “bijel”.

S druge strane, predstavnici Roma odlučno odbacuju ovakve stavove. 

– Bilo koja grupa koja je utemeljena na anti-romskoj ideologiji i bijeloj supermaciji nema mjesta u našem društvu i mora biti osporena – zaključio je Lee iz ERRC-a.

Tenzije sve više rastu

Inače, da tenzije sve više rastu u ovoj državi pokazuje vijest da je nekoliko stotina radikalnih nacionalista, uključujući ekstremiste, protestiralo u utorak u mađarskom gradu Torokszentmiklosu zbog navodnog kriminala koji čine Romi.

Istovremeno je nekoliko stotina Roma održalo kontra-proteste u znak sjećanja na ubistva Roma u seriji pucnjava prije 10 godina.

U utorak srećom nije došlo do nasilja ali su se dvije grupe sučelile na način koji nije viđen posljednjih godina.

Iza protesta nacionalista stoji upravo Naš domovinski pokret (NDP).

Konkretan povod za ove proteste bila je tučnjava između Roma i drugih lokalnih stanovnika prošlog mjeseca koja je snimljena, a video je podijelio Toroczkai na svom Facebook profilu na kojem ima više od 200.000 pratilaca.

Facebook je ugasio njegov profil nakon poziva na proteste, saopćivši da je ovaj političar narušio prava zaštićene manjine.

Romi koji su navodno u strahu svima nam prijete. Ono što ja vidim su hiljade naših sunarodnjaka koji žive u strahu od ovih kriminalaca – rekao je Toroczkai demonstranima, među kojima su bile stotine obrijanih, istetoviranih muškaraca u crnim uniformama.

Romi su odbacili generalnu kriminalizaciju cijele populacije zbog prijestupa pojedinaca. Oni smatraju da se iza poteza Toroczkaija kriju politički motivi pred izbore za Evropski parlament nedjelju.

Toroczkai preuveličava kriminal pojedinaca iz političkih razloga. Ne postoji kolektivni zločin. Ali Toroczkai želi privuću glasače – kazao je romski aktivista Lajos Balogh.

Foto: ERRC

Romi su najveća etnička manjina u Mađarskoj, i suočavaju se sa raširenom diskriminacijom, siromaštvom i isključenosti iz društvenih tokova, te sa čestim optužbama zbog sitnijih prijestupa.

Šest Roma, uključujući petogodišnje dijete, ubijeno je od strane neo-nacista od 2008. i 2009. godine. Sjećanje na te brutalne zločine i danas je živo među mađarskim Romima.

(portal-udar.net)