Mađarska: Modni dizajn kao sredstvo protiv predrasuda prema Romima

Tradicionalni romski motivi kao što je cvijeće, tipična su obilježja njenog dizajna, posebno jedan od njenih favorita, ruža – simbol žena. Većina njenih suknji i haljina je duga, u skladu sa romskom tradicijom

1934
Erika Varga (Foto: AFP)

Mađarska dizajnerica romskog porijekla Erika Varga, svojim radom povezuje različite kulture i ujedno uklanja stereotipe o Romima. Njen modni studio „Romani Design“ (Romski dizajn) osnovan je 2010. godine za promicanje romske mode i identiteta. Iste godine, studio je predstavio svoju prvu kolekciju.

– Moda je grana umjetnosti koja okružuje sve ljude i povezuje ih. Mnogi se okreću od vlastite kulture, ali ljudima su potrebni uzori, ne samo među opštom populacijom, nego i među Romima – rekla je osnivačica modnog studija.

Najnovija Erikina serija, nazvana Rebel Spirit, inspirisana je snažnim ženskim figurama, uključujući njenu majku, baku i meksičku umjetnicu Fridu Kahlo, njenog idola, prenosi AFP.

Foto: AFP

Modni studio trenutni zapošljava pet radnica, uključujući i njenu sestru pjevačicu, koja osmišljava i izrađuje odjeću u Erikinom kućnom studiju na periferiji Budimpešte. Pojedine haljine kreirane u ovom studiju, kreću se i do 1.000 eura.

– Moja majka je cijelog života bila uključena u trgovinu odjećom, pa je za mene potpuno normalno biti i Romkinja i poslovna žena – istakla je.

Tradicionalni romski motivi kao što je cvijeće, tipična su obilježja njenog dizajna, posebno jedan od njenih favorita, ruža – simbol žena. Većina njenih suknji i haljina je duga, u skladu sa romskom tradicijom.

Procjenjuje se da Romi čine oko sedam posto mađarske populacije od 10 miliona stanovnika, ali Erika kaže da su oni slabo zastupljeni među modelima, frizerima i fotografima.

Foto: AFP

Njen studio organizuje mentorske programe usmjerene na osnaživanje većeg broja romske djece u modnom poslovanju. Većina njenih kupaca su društveno-osviješteni ljudi, srednja klasa, ne-Romi, koji kupuju online ili stranci tokom sajmova na kojima studio predstavlja svoje kreacije.

– Nedavno održan sajam u Kataru bio je posebno važan za mene i moj studio. Žene iz arapskog svijeta zasijale su u šarenim haljinama koje predstavljaju romsku tradiciju – rekla je Erika Varga za AFP.

(portal-udar.net/afp.com)