Mađarska ne želi platiti odštetu Romima žrtvama segregacije

Apelacijski sud u Debrecenu u svojoj konačnoj presudi ustvrdio je da su od 2004. do 2017. romski učenici u osnovnoj školi Gyöngyöspata učili odvojeno, a da su ovom segregacijom povrijeđena njihova prava

937

Mađarska vlada uložila je žalbu na odluku sudova kojom je naređeno plaćanje kompenzacije romskoj djeci koja su bila žrtve segregacije, odnosno koja su bila odvojena u posebne učionice tokom nastave.

Ova užasni slučaj segregacije dešavao se dugi niz godina u mjestu Gyöngyöspata, u sjeverozapadnom dijelu zemlje.

Bence Rétvári, državni ministar ljudskih resursa, kazao je na pres konferenciji u srijedu da su osnovni i apelacioni sud “ignorirali dokaze” koje su predočili škola i lokalna zajednica.

Ti dokazi navodno dokazuju da nije učinjena nikakva šteta žrtvama ove diskriminacije.

On je rekao da je vlada spremna da preuzme zakonsku odgovornost i da ponudi oštećenima “kurseve za obuku” odnosno “edukacijske programe”. Ovi programi bili bi nefinansijki oblik kompenzacije, s obzirom da se vlada protivi isplati keša.

Kako je sve počelo

Inače, sve je počelo 2011. kada je komesar za prava nacionalnih i etničkih manjina Ernő Kállai objavio izvještaj u kojem je ustvrdio da su romski učenici fizički segregirani u osnovnoj školi Nekcsei Demeter u mjestu Gyöngyöspata.

U dokumentima se tvrdi da su romska djeca u osnovnoj školi bila odvojena od djece koja nisu romska. Njihove učionice su čak bile smještene na različitim spratovima.

Djeca su također nezakonito isključena iz nastave plivanja.

Na temelju tih dokumenta, Fondacija šansa za djecu (CFCF) podnijela je tužbu nekoliko mjeseci kasnije. Okružni sud u Egeru presudio je 2012. da općina i škola razdvajaju romsku djecu, navodeći da su tim učenicima pružene slabije usluge obrazovanja.

Sud je naložio optuženima (školi i općini) da okončaju segregaciju od sljedeće akademske godine.

Kako su škole bile stavljene pod državnu kontrolu, dodao se i treći optuženik, osim osnovne škole i općine – Centar za održavanje ustanova Klebelsberg (Klik).

Naime, prije 2013. godine, općine su vodile obrazovne ustanove na osnovnom i srednjem nivou. Međutim, nakon odobrenja izmjena i dopuna zakona, država ih je preuzela.

Za upravljanje 198 školskih okruga osnovana je posebna ministarska agencija, Centar za održavanje ustanova Klebelsberg. Država je konačno postala odgovorna za pružanje obrazovanja i nadređena je cijelom pedagoškom sistemu i osoblju.

Dobili pravo na isplatu novca

Spomenutu presudu suda su kasnije podržali i Metropolitanski i Vrhovni sud (Kúria).

Nedugo zatim, CFCF, koji predstavlja 63 romska učenika iz Gyöngyöspata, podnio je još jednu tužbu, ovaj put tražeći nadokandu štete.

Apelacijski sud u Debrecenu u svojoj konačnoj presudi ustvrdio je da su od 2004. do 2017. romski učenici u osnovnoj školi Gyöngyöspata učili odvojeno, a da su ovom segregacijom povrijeđena njihova prava.

Sud je odredio da škola i opština moraju isplatiti ukupno 100 milijuna forinti (300.000 eura) kao naknadu.

(portal-udar.net)