Mađarska: Romi umiru, jer hitna pomoć odbija ući u naselja bez policijske pratnje

Sve okolnosti ukazuju na šire regionalno pitanje uskraćivanja hitne medicinske pomoći Romima u odvojenim naseljima, dok je načelnik ovog sela potvrdio, govoreći da ovo nije prvi incident ovakvog tipa

1680
Csenyétea (Foto: Wikipedia)

Načelnik Csenyétea, manjeg sela u Mađarskoj, István Kiss, tvrdi da je osoba romske nacionalnosti umrla protekle sedmice, jer je vozač hitne pomoći odbio ući u romsko selo bez policijske pratnje.

Kiss je ovakvo postupanje osudio kao diskriminatorno, te je poručio putem medija da će pokrenuti zakonski postupak. Usred sve veće kontroverze, medijske pristaše desnice su iskoristili ovu tragediju kao dokaz da u Mađarskoj ipak postoje mjesta koja treba izbjegavati.

Načelnik Kiss, je putem Facebook videa saopštio da je u posljepodnevnim časovima bio obavješten da se jedan od mještana onesvjestio i da nema pulsa. Prema njegovim riječima, brzo je reagovao da bi svog komšiju odvezao do kombija hitne pomoći koji se nalazio na samom ulasku u selu i čiji je vozač odbio da ide dalje bez policijske pratnje. Nažalost, život ove osobe nisu mogli spasiti.

U kontradiktornom javnom saopštenju Nacionalna služba hitne pomoći, tvrdila je da je potrebno policijsko pokriće, jer je hitna pomoć primila prijeteće i nasilne telefonske pozive. U izjavi za informativni broj 444,  pomenuta služba je odbacila optužbe za diskriminaciju, jer je kako kažu “osnovna vrijednost spasitelja ravnopravnost, a naš poziv je pružiti najbolju moguću skrb svima koji su u potrebi”.

Načelnik, ipak uvjeren je da je riječ o diskriminaciji, jer kako kaže, naređenje vlasti nalaže službenicima da ne idu u romske kuće bez policijske pratnje.

„Nećemo ovo zaboraviti, tražićemo pravdu preko suda. Ovo nije krivica ljudi koji rade u hitnoj pomoći, dali su im instrukcije da ne smiju obilaziti romska naselja bez policije“, Istakao je Kiss.

Iz ERRC-a (Europski centar za prava Roma), saznajemo za izjavu jednog od pedijatara iz grada Arlo koji kaže:

„Kada pozovu hitnu pomoć, zvuče veoma arogantno. Iskreno, ne želim da razgovaram sa njima. Zovu ambulantu bez razloga. Neko kašlje u kući i oni ne mogu posjetiti doktora jer imaju još petoro djece kod kuće. Njima je lakše da nazovu da doktor dođe njima.”

Neki doktori su na upite ERRC-a, otvoreno izjavili da poznaju kolege iz hitne službe koji veoma često ne reagiraju na pozive Roma, predpostavljajući da se ne radi o hitnom slučaju.

Sve okolnosti ukazuju na šire regionalno pitanje uskraćivanja hitne medicinske pomoći Romima u odvojenim naseljima, dok je načelnik ovog sela potvrdio, govoreći da ovo nije prvi incident ovakvog tipa. Prije nepunih godinu dana, petogodišnji romski dječak, umro je u sličnim okolnostima.

(portal-udar/errc)