Mađarski Vrhovni sud potvrdio da su Romi nezakonito segregirani i naredio plaćanje milionske odštete

Mađarski desničarski premijer Viktor Orban, koji je u sukobu s Evropskom unijom po pitanju vladavine prava, u januaru je dao do znanja da bi država trebala pokazati neposluh bilo kojoj sudskoj naredbi da plati odštetu Romima, dodajući da im umjesto toga treba osigurati obuku

941

Vrhovni sud Mađarske u svojoj posljednjoj presudi u utorak rekao je da je mađarska škola godinama bespravno segregirala romske učenike, te naložio plaćanje oko 285 hiljada eura odštete porodicama te djece. 

Mađarski desničarski premijer Viktor Orban, koji je u sukobu s Evropskom unijom po pitanju vladavine prava, u januaru je dao do znanja da bi država trebala pokazati neposluh bilo kojoj sudskoj naredbi da plati odštetu Romima, dodajući da im umjesto toga treba osigurati obuku.

Njegova vlada u utorak nije komentarisala presudu Vrhovnog suda u slučaju osnovne škole u Gyongyospati, gradiću koji je bio poprište etničkih tenzija u prošlosti.

„Vrhovni pravni forum podržao je raniju presudu koja je naredila isplatu 100 miliona forinti odštete”, rekli su iz suda, te dodali da su učenici romske etničke manjine bespravno segregirani i da im je osigurano lošije obrazovanje.

Analitičari kažu da je Orban pojačavao antiromsku retoriku te da neće politički puno izgubiti zbog ignorisanja lošeg stanja manjine koja se već vijekovima suočava s predrasudama i diskriminacijom u Mađarskoj i drugim dijelovima istočne Evrope.

Romi u Mađarskoj žive u velikom siromaštvu, suočavaju se sa predrasudama u školama i radnim mjestima, i meta su zastrašivanja i povremeno smrtonosnog nasilja od strane krajnje desnice, kažu aktivisti.

Orban je iskoristio svju prvu veliku press konferenciju ove godine da javno osudi odštete za 60 Roma i njihovih porodica iz Gyongyospate nakon što je presudu donio niži sud. Rekao je da su Romi stvorili neposlušno i prijeteće okruženje u školama i da je većina mađarskih roditelja počela odvoditi svoju djecu u susjedne gradove.

„Osjećaju kao da su u neprijateljskom okruženju u vlastitoj domovini… Nema šanse“, rekao je Orban novinarima, što je kasnije bilo uzrok protesta na kojem je više od 2.000 Mađara, uključujući i romske porodice, Orbanu poslalo poruku da niko nije iznad zakona i da se budućnost ne može graditi na mržnji.

Prošli mjesec, romski predstavnici su rekli da pandemija koronavirusa predstavlja veliku opasnost za ionako teški status njihove zajednice, i da se mnogi Romi osjećaju napušteno od strane Orbanove vlade.

Orban je predstavio veliki finansijski stimulativni plan kako bi ublažio ekonomski udar od koronavirusa, fokusirajući se na podsticanje ulaganja i zapošljavanja, ali zaobilazeći najsiromašnije – često Rome koji uglavnom rade sitne poslove bez zaštite te imaju ograničen pristup medicinskoj njezi.

(portal-udar.net)