Maketa rasklopljenog pištolja u ruci Šabana Bajramovića – poruka, ili neslana šala?

Podsetimo, spomenik čuvenom romskom pevaču bio je na meti vandala nekoliko puta, polivali su ga farbom, prekrivali jaknama a i samo postavljanje spomenika na amfiteatru izazvalo je negodovnje kod dela javosti i građana u Nišu

941
Foto: Dejan Marković

Na spomenik romskom pevaču Šabanu Bajramoviću, koji se nalazi  na amfitetaru nišavskog Keja,  neko je postavio maketu rasklopljenog pištolja. Ovaj prizor privukao je pažnju Nišlije Dejana Markovića, koji je ovo zapazio, uslikao i podelio na fejsbuk profilu.

Pravnica Odbora za ljudska prava u Nišu Maja Kamenov kaže da želi da veruje da je to samo neslana šala nekog našeg sugrađanina.

“Ovakav izraz ne može a da ne prati pitanje zašto baš mesto koje je toliko puta bilo skrnavljeno od strane onih koji i dalje veruju da se ljudi dele po boji kože i nacioalnoj pripadnosti. Neko je lepo u komentaru na fejsbuku zapazio da se Šaban bori protiv nacionalizma i mržnje, tako da se ovakav u najmanju ruku performans može smatrati i simboličnim, ali se onda kao lokalna zajednica u kojoj je Šaban stvarao, živeo i o kojoj je pevao, trebamo zapitati da li smo mikrofon zamenili pištoljima, a note mecima i borbu za jednakost popeli na viši nivo , upravo onaj nivo od kojeg strepimo”, ističe Kamenov.

Igračka postavljenog pištolja postavljena je u ruke pevača, a pištolj je uperen ka niškoj Tvrđavi.

Podsetimo, spomenik čuvenom romskom pevaču bio je na meti vandala nekoliko puta, polivali su ga farbom, prekrivali jaknama a i samo postavljanje spomenika na amfiteatru izazvalo je negodovnje kod dela javosti i građana u Nišu.

Ne treba zanemariti ni činjenicu, da je ovo urađeno baš na dan kada veliki broj Roma u Srbiji i svetu obeležava Vasilicu, jedan od najvećih praznika, kojim počinje godišnji ciklus narodnih običaja Roma.

(portal-udar.net)