Male inicijative sa velikim rezultatima

Projekt “Mladi Romi i Romkinje za prva i inkluziju” finansira EU sa 350.000 eura, a implementira CARE International s partnerskim organizacijama “Bolja budućnost” iz Tuzle i “Otaharin” iz Bijeljine

1717
Foto: Udar

Od 10-12. avgusta, u Sarajevu, održana je završna konferencija u sklopu projekta „Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju“ u sklopu koje su prezentovani postignuti rezultati incijativa mladih aktivista i aktivistkinja.

„U prvom ciklusu u  aktivističku inicijativu je bilo uključeno više od 50 mladih Roma i Romkinja iz Donjeg Vakufa, Travnika, Prnjavora, Viteza, Fojnice, Bijeljine, Tuzle i Vukosavlja, koji su nakon organiziranih edukativnih modula, u proteklih godinu dana dizajnirali i implementirali više od 36 malih akcija u svojim romskim zajednicama, 6 lokalnih inicijativa i dali podršku implementaciji 5 malih projekata“, istakao je Ševko Bajić, projekt menadžer Care International.

Na konferenciji su istaknuti rezultati ovog projekta, odnosno rezultati incijativa koje su sprovodili mladi romski aktivisti. Uređenje romskih zajednica, inicijative za uređenje infrastrukture, očuvanje i zaštita romskih kulturno-historijskih spomenika, humanitarne akcije, edukativne radionice, samo su neki od rezultat. U većini slučajeva, ono što je počelo kao mali korak i sa malim sredstvima od  300 KM  završilo se kao velika priča, veliki projekat i do 6.000 KM, u koji su se uključile i lokalne zajednice i opštine.

„Naša omladina ima široku lepezu problema kao što su prosjačenje, prostitucija, konzumiranje opojnih sredstava i droga, nasilje u obitelji, vršnjačko nasilje i sl. Smatram da je sport jedan od najefikasnijih načina da bi se riješili isti ti problemi“, Istakla je mlada Romkinja Sara Delić iz Udruženja Roma  „Jačanje –Zuralipe“ Vitez.

Našu inicijativu, dodala je ona, financirao je CARE u iznosu od 500 eura.

„Slobodno mogu reći da je ovo naša najznačajnija“, rekla je ona.

Inicijativom „Kupovina sportske opreme” za fudbalski tim iz romskog naselja u Vitezu, Sara je pomogla djeci da pronađu sebe u sportu i probudila im osjećaj za teren. Nakon realizovanja ove inicijative, omladina je rezultate pokazala većim uspjesima, napredovanju u fizičkim i psihičkim sposobnostima, povećanjem broja mladih u sportskim aktivnostima, te su pokazala da imaju razvijen osjećaj solidarnosti, pa su pomogli i drugoj romskoj djeci da promjene stav o načinu života i da zajedno razbiju predrasude kada su u pitanju Romi.

Sara Delić (Foto: Udar)

U suradnji s bosanskohercegovačkim općinama, mladi romski aktivisti implementirali su pet malih grantova u ukupnom iznosu od 20.000 maraka u 5 gradova (Donji Vakuf, Travnik, Vitez, Bijeljina i Prnjavor) za konkretne promjene i poboljšanje uslova živora romske populacije, naglašeno je na konferenciji.

 „Kroz ovaj projekat zaposlenjo je i pet mladih Roma i Romkinja u institucijama na lokalnom nivou, a projekat je pokazao da  kroz ovakav vid aktivizma je moguće kreirati pozitivne priče i stvoriti bolji život romske populacije“, istakla je Indira Bajramović iz Udruženja žena Romkinja „Boja budućnost“ iz Tuzle.

Projekt “Mladi Romi i Romkinje za prva i inkluziju” finansira EU sa 350.000 eura, a implementira CARE International s partnerskim organizacijama “Bolja budućnost” iz Tuzle i “Otaharin” iz Bijeljine.

(portal-udar.net)