Mali biznis porodice Bahtijari: Od rada na pijaci, do sopstvene prodavnice

Odjeću nabavljaju na popularnoj tržnici Arizona kod Brčkog. Uglavnom je riječ o odjeći za starije, ali tu je i ona za mlade. Majice, košulje, trenerke, bluze, tunike, neki su od odjevnih predmeta koji se mogu kupiti u „Leonu“

1503

Mali biznis porodice Bahtijari iz Prijedora, uskoro će ući u drugu deceniju poslovanja. Prodavnica odjeće „Leon“, u gradu poznata i pod nekadašnjim imenom „Beba“ osnovana je 2001. godine nakon što se porodica Bahtijari vratila iz Njemačke, u kojoj je provela određeno vrijeme zbog ratnih dešavanja u BiH.

Vlasnik, Sebastian Bahtijari, kaže da se ideja o otvaranju trgovine javila nakon što su uspješno prodavali robu na pijaci, za šta je najviše zaslužna njegova majka Bedrija.

Moja mama je prodavala odjeću na pijaci u Prijedoru i u tome je bila profesionalna. Kada smo se vratili iz Njemačke, kupili smo kuću sa dva poslovna lokala i tada smo odlučili da otvorimo prodavnicu odjeće. Uz tu trgovinu, otvorili smo i prodavnicu prehrane, ali ona danas ne radi, objašnjava Sebastian.

Porodica Bahtijari (Foto: Lična arhiva)

Odjeću nabavljaju na popularnoj tržnici Arizona kod Brčkog. Uglavnom je riječ o odjeći za starije, ali tu je i ona za mlade. Majice, košulje, trenerke, bluze, tunike, neki su od odjevnih predmeta koji se mogu kupiti u „Leonu“.

Opšta ekonomska kriza koja je uticala na funkcionisanje gotovo svih poslovnih objekata, ostavila je uticaj i na ovu trgovačku radnju. Naš sagovornik ističe da nije kao prije, ali ipak, zaradi se.

Mnogo vlasnika u Prijedoru, naročito u posljednje vrijeme zatvara lokale. Ja bih isto uradio, da nije objekat u mom vlasništvu, jer ne bi se isplatilo ako bih morao plaćati kiriju. Prodaja danas nije ni blizu kao ranije. Od 2002 do 2007. godine smo odlično poslovali i dnevno smo zarađivali i do 500 KM. Danas je dnevna zarada dosta manja i iznosi do 150 KM i manje, rekao je Sebastian.

Dnevni pazar je veći tokom ljetnog odmora i praznika, kada veliki broj dijasporaca dolazi u rodni grad. Kako nam je rekao Sebastian, danas je i konkurencija velika, jer se otvorio veliki broj second hand prodavnica, raznih butika i online shopova.

“Leon” (Foto: Lična arhiva)

Nekada je ova porodica u vlasništvu imala i second hand trgovinu, otvorenu kroz program podrške razvoju biznisa kod Roma. Međutim, ta prodavnice odjeće nije dugo opstala.

Saznao sam za grantove podrške Romima i nakon što sam dobio određena sredstva, uložio sam ih u pokretanje second hand prodavnice. Ta prodavnica nije funkcionisala najbolje, roba se nije prodavala, morali smo je poklanjati, cijene smo snižavali i zbog toga smo odlučili da je zatvorimo, objasnio je Sebastian.

Za sada ne razmišlja o ponovnom apliciranju za sličan grant. Volio bi kada bi se stanje popravilo sa prodajom, ali ističe da je u životu važno biti zadovoljan, skroman, truditi se bez obzira na stanje u zemlji, te uvijek pošteno zarađivati za sebe i porodicu.

(portal-udar.net)