Mali broj zemalja ima posebno zakonodavstvo za osobe s autizmom

774
Snježana Novaković – Bursać

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na video – sastanku Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj na kojem je rečeno da mali broj zemalja ima posebno zakonodavstvo koje se odnosi na osobe sa autizmom. 

Komitet je usvojio Nacrt revidiranog izvještaja i Nacrt rezolucije „Podrška licima sa autizmom i njihovim porodicama“. Izvjestiteljka po ovoj temi Sevini Fataliyeva osvrnula se na najznačajnije zaključke revidiranog izvještaja, potcrtavajući rezultate istraživanja koji ukazuju na činjenicu da približno 75 miliona ljudi širom svijeta živi sa autizmom i naglašavajući postojanje stigme, nerazumijevanja i oštre nejednakosti s kojima se ove osobe suočavaju u svakodnevnom životu, prilikom zapošljavanja, kao i unutar pravosudnog sistema.

Naglasila je da većina zemalja ima zakone, strategije i akcione planove za rješavanje potreba osoba sa invaliditetom, koji također uključuju osobe sa autizmom, ali i upozorila na to da mali broj zemalja ima posebno zakonodavstvo koje se odnosi samo na ovu populaciju.

Članovi Komiteta ocijenili su da izvještaj pruža primjere dobre prakse i daje direktne preporuke državama članicama o tome kako bolje razumjeti potrebe osoba sa autizmom i njihovih porodica, te pronaći nove načine za pružanje podrške.

Nacrtom rezolucije, koja je upućena na usvajanje PSVE, date su jasne preporuke za unapređenje položaja osoba sa autizmom.

Članovi Komiteta imenovali su Geraint Davies za izvjestioca o temi „Zaštita demokratskih vrijednosti u međunarodnoj trgovini“, te Andreja Hunka za izvjestioca o pitanju prevladavanja socijalno-ekonomske krize izazvane pandemijom Covid-19 .

Naredni sastanak Komiteta bit će održan 1. decembra 2020. godine, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA)