Mališanima iz Unsko-sanskog kantona omogućen besplatan predškolski program

1074

Dvjesto i pedesetero djece iz Unsko-sanskog kantona, uzrasta od 5 do 6 godina, na proljeće bi trebalo biti obuhvaćeno obaveznim predškolskim programom u godini pred polazak u školu.

Ovo će biti prva generacija predškolaca u Unsko-sanskom kantonu koja će pohađati zakonom obavezni program, što je već nekoliko godina ustaljena praksa u većini ostalih dijelova BiH.

„Predškolsko razdoblje je veoma važno, jer se tada kod djece dešavaju velike promjene u tjelesnom, emotivnom i intelektualnom smislu. Kvalitetno obrazovanje u ovom periodu trebalo bi da potakne taj razvoj. Mislim da je kvalitetan rad s djecom ovog uzrasta presudan za poticanje razvoja. U tom periodu možemo razvijati toleranciju, saradnju među djecom, socijalizaciju. Najvažnija je igra, jer u toj dobi djeca tako razvijaju pojmove i saznanja o svijetu oko sebe“, kaže Erna Sulejmanović, nastavnica razredne nastave iz područne škole Veliki Badić pri Drugoj Osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi.

Sulejmanović je jedna od polaznica obuke za odgajatelje u obaveznom predškolskom programu. Ova učiteljica, koja radi u kombiniranom odjeljenju trećeg i petog razreda, svjesna je šta bi uvođenje predškolskih programa u udaljene sredine značilo za osnaživanje djece i unapređenje lokalnih zajednica:

„Uočljivo je da je u Unsko-sanskom kantonu do sada samo oko 6% djece bilo uključeno u neku od predškolskih ustanova. Nama je cilj da se to promijeni i da svako dijete ostvari zakonsko pravo na predškolski program, a posebno djeca iz marginaliziranih grupa i udaljenih, ruralnih područja gdje vrtići nisu dostupni“.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona u partnerstvu s organizacijom Save the Children podržalo je stvaranje uvjeta za odvijanje programa.

Program će se odvijati od kraja februara do početka juna, kroz obaveznih 150 sati u godini pred polazak u školu. Priliku da steknu prva znanja i druže se s vršnjacima dobit će mališani koji do sada nisu pohađali neki od vrtića.

Planirano je da se broj polaznika poveća do naredne školske godine, pa će tako nakon prve generacije od 250 djece, u narednoj školskoj 2019/20. godini biti obuhvaćeno dvostruko više. Istovremeno, provode se aktivnosti na osposobljavanju kadrova, pa je u periodu od 16. do 20. oktobra organizirana specijalizirana obuka za 50 odgajateljica i nastavnica i profesorica razredne nastave.

Dr. sc. Šejla Bjelopoljak, jedna od predavačica na obuci, ističe kolika je važnost i koje su specifičnosti rada s djecom predškolskog uzrasta u skladu s evropskim standardima:

“Sigurno je da dijete koje ne živi u stimulativnom okruženju neće imati iste startne pozicije u odnosu na svoje vršnjake kojima su bili omogućeni izazovi i učenje po modelu i putem igre. Također, prepustiti slučaju da će dijete u obiteljskom okruženju možda biti odgajano uz podršku ne znači da na državnom nivou ne treba osigurati sistemsko rješenje. Potrebno je stvarati pozitivno okruženje i ozračje za mijenjanje prakse koja trenutno ne obuhvata svu djecu”, rekla je Bjelopoljak.

Iz Ministarstva obrazovanja USK je najavljeno da će se u predstojeća dva mjeseca realizirati medijska kampanja za prijem i upis djece tokom koje će roditelji dobiti informaciju na koji način da upišu djecu i na kojim lokacijama će se izvoditi program. Sva djeca, uključujući i djecu iz ranjivih grupa, mogu biti obuhvaćena programom predškolskog odgoja u godini pred polazak u osnovnu školu – ukoliko ih roditelji budu prijavili.

„Ove aktivnosti samo su početak napora za obezbjeđivanje uvjeta za stopostotni obuhvat djece na području Unsko-sanskog kantona. Ministarstvo će svake godine povećavati broj učionica u kojima će se izvoditi ovaj program i tako obuhvatiti u nekom budućem periodu i područne škole, saopćeno je iz Ministarstva.