Maloljetna Romkinja iz Sanskog Mosta telefonom javila roditeljima da se udala

561
Sanski Most

Pripadnici policije USK tragaju za 14-godišnjakinjom iz Sanskog Mosta čiji su nestanak prijavili njeni roditelji 18. januara ove godine, a prema posljednjim informacijama ona je živa i zdrava i nalazi se negdje na području srednje Bosne.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrdio portparol MUP-a USK, Adnan Beganović, koji je rekao kako se u saradnji s policijom Srednjobosanskog kantona pokušava doći do djevojke koja potiče iz romske porodice.

“Društvenim mrežama se proširila informacija o njenom nestanku što je uznemirilo javnost. U ovome trenutku možemo reći kako se ona telefonom javila roditeljima, rekla im kako je samovoljno otišla i da se udala, s čime se oni ne mire. Ona nije željela da otkrije gdje se tačno nalazi”, istakao je Beganović.

On je dodao kako je raspisana potjernica za nestalom i da će se, po njenom pronalasku, prema njoj postupiti u zakonom predviđenom postupku.

Inače, na području USK posljednjih godina su učestali slučajevi da maloljetnice bježe od kuće i roditelja i potom stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama. U takvim slučajevima policija interveniše u saradnji sa Tužilaštvom USK, a potom se uključuju i socijalni radnici. Obično se maloljetne osobe vraćaju u okrilje porodice osim u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drugačije. Prema mišljenju psihologa korijene ove pojave treba tražiti u trenutnoj teškoj situaciji u društvu, ali i naslijeđu konzervativne tradicije.