Manjinski aktivizam iz BiH biće primjenjen i u Americi

601

Udruženje “Euro Rom” iz Tuzle je upriličilo prijem za grupu profesora i studenata iz SAD-a (College of Saint Benedict/Saint John’s University, Minnesota). Svrha ovog sastanka je bila da se učesnici upoznaju sa obrazovnim sistemom u BiH i načinom rada udruženja, koje se fokusira na društvenu i ekonomsku integraciju Roma/kinja.

Tokom sastanka razgovaralo se o romskoj historiji, tradiciji, običajima i kulturi, kao i o drugim temama kao što je zdravstvena zaštita, stambena problematika, zapošljavanje. Najveći akcenat stavljen je na obrazovanje Roma/kinja, njihov kulturni identitet i uvođenje romskog jezika u osnovne škole.

Gosti iz Amerike su rekli da su “proguglali” organizaciju “Euro Rom”, ali i od od drugih izvora čuli da je prepoznata kao organizacija koja aktivno radi u BiH na ovim pitanjima. Kako su rekli, želja im je da dobiju inpute, da uporede sisteme obrazovanja u BiH i SAD-u, te, potencijalno preuzmu neke od pozitivnih praksi u radu u svojim institucijama.

Larisa Čorbić, projektna menadžerica Euro Rom je istakla da je velika čast za udruženje da je njegov rad prepoznat i u inostranstvu.

“Primjeri dobre prakse koje implementira Udruženje Roma ‘Euro Rom’ Tuzla biće upotrebljeni i u SAD-u. Profesori, učitelji i studenti su dobili zaista dobre odgovore, na sva postavljena pitanja, te su bili prezadovoljni tokom susreta, koji je bio održan na jedan opušten i interaktivan način”, rekla je Čorbić.

Sastanak je održan u gradskoj Vijećnici Grada Tuzla u saradnji sa udruženjem “Nešto više” iz Sarajeva.