Marginalizovane grupe kroz Deklaraciju nude novi pristup procesu pomirenja

Predstavljanje Deklaracije dio je projekta „Uloga marginalizovanih grupa u procesu pomirenja u BiH“ koji provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH

1245
Žarko Papić (Foto: TV1 screenshot)

Novi pristup procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini ponudit će Deklaracija marginalizovanih grupa „Dovršite proces pomirenja-Mi već jesmo“, koja je predstavljena danas na radionici u Sarajevu.

U Deklaraciji se traži da se aktuelni problemi (socijalna isključenost i neprovođenje instrumenata zaštite ljudskih prava) riješe i time stvore uslovi za drugačiji položaj i ulogu marginalizovanih građana u pomirenju.

Proces pomirenja dugo traje i očigledno se više radi na svađanju nego na mirenju. Neophodno je u taj društveni proces naći novog nosioca – onoga koji ima zajednički interes za mir, stabilnost, saradnju i zajedništvo što je sinonim za pomirenje. To jesu marginalizovane grupe kojima trebaju mir i stabilnost da bi se riješili njihovi osnovni problemi  – kazao je direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić.

Poručuje da su marginalizovane grupe pomirene u kontekstu vjerskih i nacionalnih razlika, ali nisu u kontekstu svog društvenog statusa – diskriminacije i socijalne isključenosti.

Marginalizovane grupe nikada neće pomiriti nacionalne partije, tako da tražimo drugo rješenja, među kojima je Koalicija marginalizovanih grupa „KOMA“, koja ima više od 100 organizacija i pojedinaca iz cijele BiH – dodao je Papić.

Nakon održane radionice Deklaracija će biti ponuđena na potpisivanje članicama KOMA-e.

Jedan od aktivnih članova je Udruženje „Ružičnjak“, čija je predsjednica Jasna Rebac istakla da se od završetka rata do danas nije okončao proces pomirenja u BiH i šire.

Marginalizovane grupe mogle bi biti primjer mosta, koji spaja sve ljude i koje prednjače u radu na svim procesima pomirenja. Formalno smo se pomirili, ali nismo ni kao građani ni kao narodi jel’ da jesmo ne bismo govorili o ovom procesu – zaključila je Rebac.

Predstavljanje Deklaracije dio je projekta „Uloga marginalizovanih grupa u procesu pomirenja u BiH“ koji provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH uz podršku Ambasade Njemačke u BiH.

(FENA)