Marizela Firatović: Vjerujte u svoje snove, želje i maštu

Marizela danas pohadja treći razred Srednje medicinske škole u Bijeljini. Puna je samopouzdanja i namjerava da upiše Medicinski fakultet. Jedna je od boljeh učenica u svom razredu

2077
Marizela Firatović (Foto: privatna arhiva)

Marizela Firatović je mlada Romkinja iz Bijeljine i učenica trećeg razreda Srednje medicinske škole u Bijeljini. Njena nesvakidašnja priča je primjer uspjeha, do kojeg je vodio veoma težak put. Marizela je danas vrlo zadovoljna, ali do prije nekoliko godina, bila je u agoniji i nije znala šta je čeka. Ali, imala je jasan cilj koji je na kraju i ostvarila.

Kao i njeni vršnjaci, u prvi razred osnovne škole, krenula je sa 6 godina. Odrastala je u višečlanoj porodici. Do 9. razreda je shvatila da je njen želi da postati doktorica.

Upis u Srednju medicinsku školu, za nju je bio pun nade i momenat samopouzdanja. Međutim, njeni snovi su se brzo srušili, jer zbog nedostatka bodova, nije primljena u željeni smjer.

Brzo je skupila hrabrost i ponovo krenula dalje. Njena nada i samopuzdanje se nisu gubili. Upisala je Srednju poljoprivrednu školu, sa nadom da će se uz dobar uspijeh prebaciti u medicinsku skolu.

“Svakim danom sam sve više je željela da budem uspješna , željela sam da promijenim svoj život i život svojih voljenih”, rekla je Marizela.

Zbog uspijeha koji je postigla, kako je i planirala, podnosi molbu za premještaj u medicinsku školu.

Uprkos uspijehu, ona biva odbijena. Neke bi to sigurno slomilo, ali ne i Marizelu. Odbijenica joj je dala još veću motivaciju.

Taman kad je pomislila da će sve biti dobro, njena starija sestra se udala, a ona sa bakom i dedom odlazi u Njemačku da otprati sestru u “novi zivot”.

Njen otac nije podržavao njenu ambiciju da se školuje. Zbog toga joj nije dozvoljavao da se vrati nazad u Bijeljinu.

“Svaki dan sam ga molila, nagovarala da me pusti da se vratim i nastavim školovanje. Znao je koliko mi znači škola, ali on svoju odluku nije mijenjao”, rekla je Marizela.

Njena borba sa ocem trajala je 3 mjeseca, sve dok njen deda nije uzeo “stvari u svoje ruke”.

Uprkos zabrani njenog oca, oni zajedno dolaze u Bijeljinu. Marizela je ubrzo nastavila školovanje. Imala je mnogo problema zbog propuštenog gradiv.

Ali, ona nije posustajala. Napornim radom i svakodnevnim učenjem, nadoknadila izgubljeno gradivo. Njena volja i upornost se isplatila i na kraju je ipak postigla svoj prvobitni cilj.

Marizela danas pohadja treći razred Srednje medicinske škole u Bijeljini. Puna je samopouzdanja i namjerava da upiše Medicinski fakultet. Jedna je od boljeh učenica u svom razredu.

I njen otac joj sada pruža podršku, jer je konačno prihvatio njen put za ostvarivanjem cilja za bolje sutra.

Marizela pored svog školovanja volontira u romskoj zajednici, gdje radi sa mladim Romima i Romkinjama na podizanju svjesti o važnosti obrazovanja i sprečvanju rane udaje.

Ona navodi da nevladine organizacije i relevantne institucije trebaju da rade na zaštiti djevojčica od rane udaje

Vjerujte u svoje snove, želje i maštu. Bez obzira koliko vam nemoguće izgleda biti popularan fudbaler, popularana pjevačica, glumica, učitelj, policajac, doktor… Sve dok vjeruješ u svoje snove, snovi će vjerovati u vas. Uprkos svim padovima, bitno je da budeš strpljiv, jer posle kiše uvijek dodje sunce”, poručila je na kraju.

(portal-udar.net)