Marš za žrtve korupcije

"Okupljamo se u ime svih žrtava korupcije u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je moguće “potkovati” predstavnike pravosuđa, a progoniti zviždače. U zemlji u kojoj je moguće biti ljekar a ponašati se kao u samoposluzi – birati koje i kakvo dijete ćete liječiti, u zemlji u kojoj je moguće zapošljavati podobne, a djecu vezivati za radijatore, očekivati čist vazduh, a parkove prodavati bankama"

1421
Foto: Udar
Foto: Udar

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, u ponedeljak, 9.12. 2019. u simboličnih 9 do 12 (11:51 časova), u Sarajevu će se održati “Marš za žrtve korupcije”. Događaj u organizaciji nevladinih organizacija, okupljenih oko oko Antikorupcijske mreže ACCOUNT, započeće okupljanjem ispred Vječne vatre, a nastavit će se u 12:45 okupljanjem na Trgu BiH 1, ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Okupljamo se u ime svih žrtava korupcije u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je moguće “potkovati” predstavnike pravosuđa, a progoniti zviždače. U zemlji u kojoj je moguće biti ljekar a ponašati se kao u samoposluzi – birati koje i kakvo dijete ćete liječiti, u zemlji u kojoj je moguće zapošljavati podobne, a djecu vezivati za radijatore, očekivati čist vazduh, a parkove prodavati bankama – kazala je Mirna Stanković Luković iz Udruženja Centar za razvoj medija i analize.

Namjera organizatora je da se na maršu okupi što veći broj građana, predstavnika udruženja građana i nevladinih organizacija i pokazati političarima da je vrijeme deklarativne podrške borbi protiv korupcije isteklo.

-Ovo nije protest, nego želimo na ovaj način da obilježimo dan borbe protiv korupcije. Odlučili smo se na ovaj način, jer su se sva dosadašnja obilježavanja uglavnom svodila na jalova davanja obećanja. U budžetima institucija nije izdvojena nijedna marka za borbu protiv korupcije. To je materijalni dokaz volje institucija koliko su spremne da rješavaju ovaj problem – kazao je Eldin Karić, izvršni direktor CRMA.

Organizatori navode da događaj nije samo “sarajevski”, dolazak su potvrdila udruženje iz Doboja, Bijeljine, Banja Luke.

Branislav Nušić je davno rekao da je lakše biti ministar nego berberin. Berberin mora znati da obrije čovjeka, I još da pazi da ga ne posječe. Ministar niti mora da zna da brije, niti mora da pazi, a i ako posječe čovjeka – ne odgovara i nije kriv. Mi smo svjedoci da imamo mnogo ministara, gradonačelnika, zvaničnika koji ni za šta nikad nisu odgovarali. Nema čovjeka koji ovdje nije na neki način žrtva korupcije – kazao je Stefan Blagić, iz Udruženja Restart.

Nevladine organizacije će u ponedeljak predstaviti rezultate svojih dosadašnjih višegodišnjih aktivnosti u borbi protiv korupcije, od pravosuđa preko zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva, javnih nabavki, do sektora zaštite prijavitelja korupcije.

Mirna Stanković i Stefan Blagić (foto: Udar)
Mirna Stanković i Stefan Blagić (foto: Udar)

Organizatori “Marša za žrtve korupcije” sa današnje konferencije za medije poručuju da nema borbe protiv korupcije bez ispunjenja 14 tačaka:

 • Smjene svih članova CIK-a i imenovanja novih članova sa integritetom, profesionalnim I stručnim referencama;
 • Izmjene izbornog zakonodavstva koje će omogućiti antikoruptivan I transparentan izborni process (elektronsko glasanje, skeneri, kamere…);
 • Sankcionisanja odgovornih za nepoštivanje odluka Evropskog suda za ljudska prava;
 • Donošenja zakona o utvrđivanju porijekla imovine svih javnih službenika sa teretom dokazivanja na javnim službenicima;
 • Smjene svih članova VSTV-a i donošenja novog antikorupcijskog zakonodavstva o VSTV;
 • Usvajanja izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama;
 • Revizije procesa zapošljavanja u posljednjih 15 godina;
 • Usvajanja Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH, i izmjena i dopuna Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na nivou BiH u pogledu toga da se status ”zviždača” može dodjeliti svim građanima BiH;
 • Sankcionisanja odgovornih za neprovođenjei i neusvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na svim nivoima;
 • Revizije rada svih obrazovnih ustanova u BiH u posljednjih 20 godina, sa akcentom na izdavanje diploma;
 • Obaveze uvođenja antikorupcijskog obrazovanja u sve obrazovne ustanove u BiH, od vrtića do fakulteta;
 • Smjene svih rukovodilaca u ustanovama primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, zavodima zdravstvenog osiguranja i drugim zdravstvenim institucijama na svim nivoima i usvajanje antikorupcijskih procedura za izbor novih;
 • Procesuiranje svih odgovornih za pronevjere sredstava za podsticaje na svim nivoima i usvajanje antikorupcijskih i transparentnih procedura za dodjelu podsticaja