Matthew Field: Najbolji glas koji govori u ime Roma će uvijek biti romski glas

1583
Ambasador Velike Britanije u BiH, Matthew Field

Ambasador Velike Britanije u BiH, Matthew Field, posjetio je redakciju portala UDAR. Iskoristili smo priliku da sa ambasadorom uradimo intervju i razgovaramo o aktuelnim dešavanjima u BiH, o njegovom viđenju romske zajednice u BiH, marginalizovanim grupama, te na koji način Ambasada Velike Britanije može pomoći romskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Proteklog mjeseca održana je povorka ponosa u Sarajevu, koja je nosila naziv “Otpor sa margine”. U BiH su na toj društvenoj margini mnoge ugrožene grupe. Koliko je važna kontinuirana podrška i od koga prije svega treba da dođe da bi se Romi, LGBTIQ osobe, osobe sa invaliditetom i sve druge marginalizovane grupe pomjerile sa društvene margine?

-Ono što Ujedinjeno Kraljevstvo želi da vidi je Bosna i Hercegovina koja je otvorena i inkluzivna, i država koja je dom svima. Povorka ponosa je bila još jedna prilika da se to naglasi, i za nas da stanemo uz grupu koja je često marginilizirana i diskriminirana. Ali, naravno nisu jedini. Tu su i osobe sa invaliditetom, Romi i mnogi drugi koji nisu potpuno zaštićeni ili zastupljeni u BiH. Ovo je važno pitanje na kome treba stalno raditi.

Kada pogledamo odnos države prema romskoj zajednici i u kakvim uslovima živi većina Roma u BiH, da li nam zapravo to dovoljno govori o stepenu demokratije, tolerancije i poštovanja ljudskih prava u BiH?

-Mislim da je ovo dobro pitanje, i ja imam pitanje za vas i druge predstavnike romske zajednice, jer vi ste mjerodavni da meni kažete da li se Romi ovdje osjećaju na svome i uključeno? Ako ne, a nažalost to je često slučaj sa romskim zajednicama, šta možemo uraditi da se to promjeni, ja sam danas ovdje da vas čujem.

Smatrate li da bi za romsku zajednicu bilo značajno da ima svoje predstavnike na mjestima gdje se donose odluke i gdje bi se borili za svoj interes, s obzirom na činjenicu da se uglavnom ne – Romi bore sa interese Roma.

-Dio inkluzije je da imate pravo na učešće u odlukama koje se vas tiču. Moj lični utisak je da romska zajednica nije dovoljno zastupljena u političkoj debati u BiH koja je više usmjerena na konstitutivne narode, a najbolji glas koji govori u ime Roma će uvijek biti romski glas. Zato bih volio vidjeti da predstavnici Roma budu iz romskih zajednica i volio bih znati koje su prepreke da se to i desi. Uz UK podršku bivši Chevening stipendisti u BiH pokrenuli su aktivnosti, posebno usmjerene na uključivanje nacionalnih manjina u diskusiju o Euroatlanskim inicijativama. Volio bih da se što veći broj Roma i predstavnika drugih nacionalnih manjina uključi u njih.

Šta je ono što ste vidjeli u ovih godinu i po dana u BiH od kako je pandemija potpuno promijenila život svima nama i smatrate li da su njene najgore posljedice pretrpjele upravo one najmarginalizovanije grupe?

-Ova pandemija je dovela do toga da se na globalnom nivou produbljuju nejednakosti. Najviše je uticala na one kojima je i onako teško u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, tako da se oporavak treba posebno usmjeriti na te ljude i moramo ih slušati šta nam govore.

Kako Velika Britanija pristupa procesu integracije svoje romske zajednice i postoji li nešto što bi BiH došlo kao neko dobro iskustvo iz Vaše zemlje?

-I samo Ujedinjeno Kraljevstvo ima problema na tom polju. Znamo da su najjača i najuspješnija društva upravo ona koja štite i cijene sve svoje pripadnike. Možda i najvažnija lekcija iz našeg iskustva je koliko je važno slušati sve, a onda poduzeti značajne korake.

Na koji način Ambasada Velike Britanije u BiH može pružiti podršku romskoj zajednici u BiH u njenim nastojanjima da se izbori za svoje mjesto u bh. društvu?

-Naš interes ovdje u BiH je izgradnja prosperitetnije, sigurnije i inkluzivnije zemlje, uključujući bolje javne usluge, manje korupcije i više prilika za sve. To su sve pozitivne promjene, koje bi bile na dobrobit svih, uključujući i romsku zajednicu. Pored toga, kroz projekat Media for All, UK podržava vaš portal u želji da se čuje glas Roma, ali podržavamo i druge medije da profesionalno izvještavaju o pitanjima od interesa za nedovoljno zastupljene grupe.  I ohrabrio bih sve koje interesuje studiranje u inostranstvu da pogledaju naš Chevening program koji nudi stipendije za master studije u UK. Sve detalje o prijavljivanju i programu možete naći na našim stranicama, a uskoro će ove informacije biti dostupne i na romskom jeziku, zahvaljujući našim bivšim Chevening stipendistima.

(Portal Udar)