Medijacijom do izgradnje trajnog mira

Konferencija je održana u okviru „Sedmice izgradnje mira i ekološke svjesnosti u BiH“, povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. septembra.

979
Udruženje medijatora Jugoistočne Evrope (Foto: Udar)

U organizaciji Udruženje medijatora Jugoistočne Europe i u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira, Udruženjem medijatora u BiH, Misijom OSCE-a u BiH i Centrom za mirenje „MEDIJATOR“, danas je održana treća međunarodna konferencija pod nazivom “Medijacijom do mira”.

Učesnici su bili medijatori iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore, predstavnici Mreže za izgradnju mira, državnih institucija, međunarodnih organizacija i ambasada, mediji i drugi.

Esad Bečirević, predsjednik organizacionog odbora Udruženje medijatora Jugistočne Europe, rekoa je da ovo Udruženje u saradnji sa partnerskim organizacijama želi  razmjeniti iskustva, kako bi svi zajedno prepoznali načine i kako bi medijatori iz bližeg okruženja mogli zajedno doprinijeti rješavanju prekograničnih sporova.

U saradnji sa civilnim društvom i akademskom zajednicom zajednički treba raditi na izgradnji tolerancije, uvažavanju i izgradnji mira – rekao je Bečirević.

Posebno je naglasio  važnost očuvanja mira u Bosni i Hercegovini i korištenje medijacije kao alata u rješavanju sporova, koji je jedan od načina koji se koristi u državama Zapadne Europe.

Konferencija je održana u okviru „Sedmice izgradnje mira i ekološke svjesnosti u BiH“, povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. septembra.

Tokom „Sedmice izgradnje mira i ekološke svjesnosti u BiH“ Mreža za izgradnju mira je organizovala preko pedeset aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, a današnja konferencija je bila centralna manifestacija.

(portal-udar.net)