Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je proglasila dan kada su ubijene, 25.11. Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama

1258
Sestre Mirable

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike, koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokratiju i pravdu, 25. novembra 1960. brutalno pogubio diktator Rafael Trujillo.

Mirablovi su bili imućni zemljoposjednici te su njihove kćerke odrasle u kulturnom okruženju. Školovale su sve tri sestre osim Dede, koja je ostala na porodičnom posjedu te je pomagala u vođenju porodičnog gospodarstva.

Jedna od sestara je studirala pravo i postala odvjetnica, a pod utjecajem strica uključuje se u politički pokret protiv režima diktatora Trujilla. On joj je onemogućavao dobivanje licence za obnavljanje odvjetništva, jer je odbila njegove ponude, koje danas nazivamo seksualnim uznemiravanjem. Rezultat toga je uključivanje njene dvije sestre u političkom pokretu protiv Trujilla, a Dede se priključila kada je njen muž uhapšen.

Sestre Mirabal su formirale grupu pod nazivom Pokret četrnaestog juna koja se svim sredstvima suprotstavljala Trujillovom režimu. Pisale i dijelile su letke o mnogim ljudima koje Trujillo ubio, a nakon što su se ilegalno naoružale, krenule su u otvoren sukob. Skupina  sestara Mirabel se nazvala Las Mariposas, što u prevodu znači „Leptirice“.

Unatoč njihovom hapšenju, ustrajale su u borbi te su SAD osudile Trujilla i poslale posmatrače nakon čega su sestre oslobođene. Trujillo im je oduzeo svu imovinu, ali one nisu odustajale od svoje misije.

25. Novembra 1960., Patria, Minerva, Maite i njihov vozač, bili su u zatvoru – u posjeti muževima Patrie i Minerve. Na putu kući, zaustavili su ih Trujillovi ljudi i sve ih ubili. Njihova masakrirana tijela su stavljena u džip, koji je gurnut niz liticu da izgleda kao nesreća.

Nakon Trujillove smrti u maju 1961. general Pupo Román, priznao je da su sestre ubili Trujillovi ljudi, koji je ubijen šest mjeseci poslije.

Nakon smrti sestara, Dede Mirabel je posvetila život očuvanu njihovog naslijeđa. Podigla je njihovo šestero djece, koja su postala veoma obrazovana i uspješna. Stvari ubijenih sestara pronašle su mjesto u Nacionalnom povijesnom muzeju Dominikane. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je proglasila dan kada su ubijene, 25.11. Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

(portal-udar.net)