Međunarodni dan Roma: Kroz “Živu biblioteku” do jačanja svijesti i sprečavanja diskriminacije

444
Foto: AA

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, u saradnji s Udruženjem “Kali Sara – Romski informativni centar”, u mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana Roma organizovalo je radionicu “Aktivnim dijalogom do dekonstrukcije stereotipa jednakog pristupa pravdi”.

Cilj dvodnevne edukativne radionice je kroz razvoj novih znanja i vještina i jačanje svijesti uposlenih u pravosudnim institucijama, raditi na otklanjanju predrasuda i stereotipa prema Romima te jačati kapacitete za rad pravosudnih institucija.

Romi su prepoznati kao najbrojnija i najugroženija manjina u BiH, a obzirom da je problem diskriminacije istaknut kao jedan od gorućih problema s kojima se suočavaju, VSTV BiH kroz projekat “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH” realizuje brojne aktivnosti s ciljem sprečavanja i eliminacije diskriminacije pred pravosuđem BiH.

Pristup pravdi mora biti jednak i uniforman za sve građane pred sudom, a odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti jednak bez obzira na porijeklo, rasu, spol, dob, vjeru, nacionalnost, društveni ili ekonomski status.

Radionicu čine interaktivne sesije različitih tema, kao i “Živa biblioteka” kroz koju će se, putem priča o različitim životnim iskustvima, učesnicima pružiti mogućnost za prevladavanje predrasuda formiranih na osnovu nepoznavanja ili nedostatka informacija o drugima.

Ana Bilić – Andrijanić, rukovoditeljica projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH”, kazala je da projekat finansira Vlada Švedske.

“VSTV BiH realizuje brojne aktivnosti koje se odnose na unapređenje položaja ranjivih grupa pred bh. pravosuđem. Povodom Međunarodnog dana Roma, koji je obilježen 8. aprila, odlučili smo organizovati radionicu za nosioce pravosudnih funkcija, a koja se odnosi na uočavanje predrasuda i stereotipa s kojim se susrećemo kao nositelji pravosudnih funkcija. Naš cilj je smanjiti bilo kakvu pojavu diskriminacije kada osobe romske populacije dolaze u kontakt s pravosuđem”, pojasnila je Bilić – Andrijanić.

Dodala je da će se tokom dvodnevne radionice imati priliku upoznati s njihovim predrasudama i eliminisati predrasude i stereotipe u budućem radu.

Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara”, kazao je da su duži niz godina uključeni u borbu protiv trgovine ljudima.

“Naročito borbu protiv zloupotrebe djeteta za radnu ili seksualnu eksploataciju. Naš trening socijalne pravde i ‘Žive biblioteke’ su, po nama, najbolji pristup u borbi protiv diskriminacije i stereotipa i predrasuda prema romskoj populaciji koje nerijetko budu na nivou pogrešnog pristupa romskoj zajednici, a taj pogrešan pristup naročito se zna desiti u okviru nositelja sudskih nadležnosti”, pojasnio je Sejdić.

Smatra da u sudskim procesima vrlo često, zbog stereotipa, predrasuda i nepoznavanja diskrimancije, imamo pogrešnu procjenu na nivou određenog predmeta.

Mišljenja je da je Bosna i Hercegovina, prije svega, na svom pristupu ka Evropskoj uniji, prihvatila određene obaveze u smisli socijalne inkluzije Roma u okviru evropske platforme socijalne inkluzije Roma Zapadnog Balkana.

“Ta obaveza se sastoji u podizanju i finansijskog ulaganja, ali i podizanju svih aktivnosti kojim bi se olakšala socijalna inkluzija romske populacije. U tu svrhu, Bosna i Hercegovina je nažalost jedina država na Balkanu koja nije usvojila strategiju za rješavanje problema Roma. Jesmo izradili akcioni plan za rješavanje problema iz sektorskih politika stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i kulture, ali taj akcioni plan je već više od godinu dana kod nekoga u ladici i nije još uvijek usvojen”, izjavio je Sejdić.

Dotakao se i obrazovanja djece romske populacije u Bosni i Hercegovini.

“U posljednjih desetak godina bilo je pomaka i u procesu obrazovanja i zapošljavanja. Međutim, pandemija je proces zapošljavanja i sav napredak, koji smo uradili u proteklih 10, 12 godina, vratila na start. Proces obrazovanja je na nivou 70 posto uključenosti romske djece što je izuzetan napredak. Raduje me da iz godine u godinu povećavamo broj romskih studenata”, pojasnio je Sejdić, prenijela je Anadolija.