Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: O holokaustu i genocidu moramo učiti da bi bili veći ljudi

727
Foto: Udar arhiva

Sovjetska vojska oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor za masivno uništenje ljudi, Auschwitz-Birkenau, 27. januara 1945. godine. Stoga, na ovaj dan obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Tokom nacističkog režima, ubijeni su milijuni ljudi, uključujući veliki broj Roma.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokaust proglašen je u novembru 2005. godine od strane Opće skupštine UN, a prva komemoracija održana je u januaru 2006. godine. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust je spomen žrtvama  stradalim u holokaustu, ali i nastojanje kako bi se zemlje i organizacije usredotočile na borbu protiv antisemitizma, rasizma, homofobije, anticiganizma ili bilo kojeg drugog oblika mržnje koja se temelji na netoleranciji.

Također, Ujedinjeni narodi ohrabruju svoje države članice da iskoriste prilike za razvoj obrazovnih programa kako bi obrazovali ljude o ovoj temi.

Holokaust, odnosno Šoa, je naziv za genocid izvršen tokom Drugog svjetskog rata nad Jevrejima. Kako je definirano u UN-ovoj Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kao: „djela učinjena u namjeri potpunog ili djelomičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine kao takve“. Ovaj dokument je stupio na snagu 1951. godine i od tada su ga potpisale 152 države, uključujući sve države članice Europske unije. Cilj Konvencije je definiranje pojma genocid, procedure postupka koji slijedi i nastojanje preventivnog djelovanja kako se genocid ne bi ponovio.

Zbog ograničenih izvora teško je procijeniti broj ubijenih tokom holokausta, ali većina historičara procjenjuje da se radi o najmanje 17 milijuna žrtava, među kojima su 6 milijuna Jevreja i milijuni drugih.

Prije Drugog svjetskog rata u Europi je živjelo 9,5 milijuna Jevreja, što znači da je otprilike 60% Jevreja ubijeno tokom holokausta.

Nacistički zločini imali su kolektivni karakter i jedinstveno kolektivno djelovanje. Istrebljenje Jevreja i Roma, masakriranje civila i ratnih zarobljenika, te progon političkih protivnika, ogromnih razmjera.

Podsjećanje na holokaust ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Sjećanje na univerzalne lekcije holokausta, odnosno najmasovnijeg genocida u XX stoljeću, tog zločina koji je čovječanstvu nanio ogromne ljudske i materijalne žrtve, ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu.

O holokaustu i genocidu moramo učiti da bi bili veći ljudi, nježniji, brižljiviji, saosjećajniji, vrednujući svaku osobu kao stvorenje neograničene vrijednosti, tako vrijedno da znamo da se takva zavjerstva neće više nikada desiti i da će svijet biti humanije mjesto koje je neprijateljski okrenuto prema takvim groznim dešavanjima.

Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Auschwitzu i Sobiboru, Jasenovcu, Prijedoru, Srebrenici i mnogim drugima što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve. O njima treba govoriti plemenito, istinito, sa dignitetom i samo na osnovu društvenih činjenica sadržanih i iskazanih u relevantnoj dokumentaciji, kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine.

(portal-udar.net)