Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

1970

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta . Drugi avgust je uzet kao dan sjećanje na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz.
Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija, obilježava se širom Europe. Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

Na izvinjenje se čekalo jako dugo. Claudia Roth potpredsjednica njemačkog parlamenta tek 2014. godine javno uputila izvinjenje i tako proznala da su Romi, kao i drugi narodi podjednako strdali tokom Drugog svjetkog rata. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija, 2. august proglasilo Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Bosna i Hercegovina, današnji datum obilježava pomenom na žrtve u mjestu Donja Gradina kod Kozarske Dubice, gdje je približno 40.000 Roma pokopanu u masovnoj grobnici. Većina pogubljenih Roma su bili djeca, žene i starci.

(portal-udar.net)