Medžlis Islamske zajednice Bijeljina osudio skrnavljenje spomenika na groblju

1320
Foto: Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Nakon jučerašnjeg teksta u kome smo pisali o skrnavljenju spomenika na islamskom groblju Brčanska malta u Bijeljini, kontaktirali smo Medžlis Islamske zajednice u ovom gradu.

Pored oštećenih spomenika Roma, nisu pošteđni ni spomenici Bošnjaka sahranjenih na ovom groblju u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrđeno nam je iz bijeljinskog Medžlisa.

U cijelosti prenosimo saopštenje Emira Muslija, predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina povodom nedavnog vandalskog napada.

“Ono što se dogodilo u noći između 5. i 6. marta 2019. godine, smatramo vandalskim činom motivisanim na etničkoj i vjerskoj osnovi, dakle mržnjom prema drugom i drugačijem. Istoga jutra radnici naše Službe održavanja prijavili su policiji ovo nedjelo, a policijski istražitelji su izašli na lice mjesta, obavili uviđaj i sačinili zapisnik. Obavještene su i oštećene porodice, sa čijim predstavnicima se dogovaramo o narednim koracima. Također, obavijestili smo i Muftijstvo tuzlansko. Na žalost, ovo nije prvi takav rušilački čin u poslijeratnom periodu, a mi 13. marta obilježavamo sramnu godišnjicu rušenja bijeljinskih džamija, koje su, svih pet, srušene u periodu od 13. do 15. marta 1993. godine. Vjerovatno se pitate zašto nismo ažurniji prema medijima, računajući i Vaš? Ovo je iz razloga što medijska pompa često bude povod da se slična nedjela multipliciraju, a mi ionako ne možemo uticati na senzacionalistički rad nekih medija. Naš cilj je da tačno i objektivno informišemo nadležne institucije i da u cilju boljeg života i multietničkog razumijevanja, probleme rješavamo na miran i svrsishodan način”, naveo je Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

(portal-udar.net)