Merhamet Lukavac i World Vision paketima obradovali mještane romskog naselja Svatovac

460

Muslimansko dobrotvorno duštvo Merhamet Lukavac i nevladina organizacija World Vision povodom novogodišnjih praznika bogatim higijensko – prerambenim paketima obradovali su mještane romskog naselja Svatovac.

Cilj je bio da se ovoj ugroženoj grupi barem malo olakšaju životni uslovi i pruži pomoć tokom prazničnih dana.

„U decembru, u saradnji sa drugim humanitarnim organizacijama, a posebno sa World Vision-om, podijelili smo bogate higijensko-prehrambene pakete. Svaka porodica u Svatovcu dobila je po jedan vrijedan paket“, kazao je Muris Tufekčić, sekretar HO Merhamet Lukavac.

Primarni fokus rada dobrotvornog društva Merhamet svakako je i rad i djelovanje Narodne kuhinje Imaret koja trenutno toplim obrokom opslužuje 2400 korisnika, od čega najveći broj je Na području općine Lukavac čak 550.

Također ovo dobrotvorno društvo provodi humanitarnu akciju u okviru projekta „Topli obrok na kućnu adresu“ s ciljem pružanja pomoći osobama u stanju socijalne potrebe u romskom naselju Svatovac.

Projekat „Topli obrok na kućnu adresu“   je započet 15. novembra i trajeće do 15. februara naredne godine.

„Pozvao bih i naše građane da imaju poseban senzibilitet i osjećaj empatije prema našim najugroženijim sugrađanima, do kojih mi želimo doprijeti u Merhamuetu Lukavac, jer su oni naš glavni cilj. Upravo tim ljudima koji su na marginama našeg društva, često zaboravljeni, mi nastojimo pomagati svaki dan, ali bez podrške naših sugrađana to bi bilo jako teško“, kazao je Tufekčić.

Budućnost istog ovisi o prilivu doniranih sredstava dobrih ljudi, izvijestio je RTV Lukavac.