Mi, Romkinje Balkana, kažemo: STOP NASILJU!

Međutim, za mnoge žene, posebno Romkinje širom BiH i regije, dom nije sigurno mjesto. Izolacija i fizičko distanciranje u domovima mnogim ženama je značilo povećan rizik od porodičnog nasilja, a posebno su bile u opasnosti tokom zatvaranja, jer ne mogu pobjeći od svojih zlostavljača

1272
Foto: Ilustracija

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dana ljudskih prava.

Rodno zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima, od porodice i doma do radnog mjesta i javnih prostora. Glavni uzrok nasilja nad ženama je neravnopravnost spolova, a nasilje se zasniva na patrijarhalnim obrascima ponašanja, predrasudama i stereotipima.

Nasilje je posebno izraženo među populacijom i u sredinama gdje su zastupljene ranjive grupe (osobe sa invaliditetom, stare osobe iznad 65 godina, samohrane majke, roditelji djece sa invaliditetom, itd…), te gdje je prisutna neprivilegovanost u svakom smislu, što je nerijetko slučaj sa romskim zajednicama. Romkinje su višestruko ugrožene, jer su diskriminisane, uglavnom neobrazovane, nezaposlene i ekonomski ovisne.

Godina 2020-ta započela je turbulentno za celu planetu i njeno stanovništvo zbog globalne pandemije izazvane COVID-19 virusom.

Svi/e smo bili/e primorani/e da promijenimo našu svakodnevnicu i izazovi sa kojima smo se suočili/e doprinjeli su dodatnim problemima u ostvarivanju ženskih prava. Mnogobrojne kampanje koje su uključivale promociju fizičkog distanciranja u svrhu zaštite od COVID-19 su vođene pod sloganom #ostanikući, promovišući politiku da je „dom sigurno mjesto“.

Međutim, za mnoge žene, posebno Romkinje širom BiH i regije, dom nije sigurno mjesto. Izolacija i fizičko distanciranje u domovima mnogim ženama je značilo povećan rizik od porodičnog nasilja, a posebno su bile u opasnosti tokom zatvaranja, jer ne mogu pobjeći od svojih zlostavljača.

Nasilje nad ženama i djevojčicama se i dalje svakodnevno dešava širom svijeta u mnogo oblika: nezavisno od društvenog porijekla – kod kuće, na poslu, u školi, na ulici, tokom sportskih aktivnosti ili na internetu. Rodno zasnovano nasilje sprječava učešće žena i devojčica u svim aspektima društvenih tokova – političkim, kulturnim, socijalnim i ekonomskim. Zbog nedostatka jedinstvene evidencije nasilja nad ženama, teško je govoriti o njegovoj rasprostranjenosti, ali je još teže proceniti individualne, porodične i društvene posljedice ovog oblika nasilja.

ŽRM „Uspjeh“ uključuje se u kampanju svojim aktivnostima, a iste počinju uličnom akcijom 25.11.2020. godine na glavnim gradskim trgovima u 12.00 sati u Tuzli, Kaknju, Visokom, Bijeljini i Prnjavoru.  

U prilogu kalendar aktivnosti ŽRM Uspjeh:
Aktivnosti ŽRM_16_dana_aktivizma

(Udar/ŽRM „Uspjeh“)