Mihajlović: Tokom ove godine u Srbiji zaposleno 4.700 Roma

961
Foto: Tanjug, Vijest: N1/Beta
Foto: Tanjug, Vijest: N1/Beta

U Srbiji je ove godine zaposleno 4.700 pripadnika romske zajednice, od čega su 40 do 45 odsto žena, rekla je Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

“U 2017. godini zaposleno je 5.140 Roma i Romkinja, 2018. godini 6.200, a 2019. godine do sada je zaposleno 4.700, i u tim brojkama uvek je 40 do 45 odsto Romkinja”, rekla je na predstavljanju izveštaja s regionalne konferencije “Dekada inkluzije Roma” u Beogradu Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva.

“Nastavljamo i da rešavamo stambeno zbrinjavanje romske zajednice, u pitanju su višemilionski projekti, ali i bolji pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju”, istakla je ona.

Ocenila je da bi trebalo utvrditi “indeks inkluzivnosti” kako bi se znalo koje mere još treba preduzeti za potpunu društvenu inkluziju svih, s obzirom na to da u društvu još uvek ne postoje jednaki uslovi za sve, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nikić kazao je da Srbija vodi odgovornu socijalnu politiku prema romskoj zajednici i veruje da će se tako i nastaviti dok se ne ostvari puna jednakost.

Vođa projekta “Inkluzija Roma 2020” Orhan Usein izjavio je da su u toku tri važna procesa neophodna za uspešnu inkluziju romske zajednice.

“Romska populacija postala je važan deo Berlinskog procesa, u okviru kojeg smo potpisali Deklaraciju o integraciji Roma na Zapadnom Balkanu. Sa Evropskom komisijom radimo na boljoj povezanosti regiona u cilju što uspešnije implementacije Evropske strategije za Rome, a važno je i odgovorno budžetiranje mera namenjenih uspešnoj inkluziji romske zajednice”, rekao je Usein.

Predstavljanju rezultata prisustvovali su šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio i ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.