Mijatović: Kamp Vučjak treba zatvoriti

Ona je pozvala vlasti u BiH da se hitno presele svi migranti koji se trenutno nalaze u Vučjaku u objekte sa odgovarajućim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bi izbjegli humanitarnu krizu i krizu u javnom zdravstvu

914
Dunja Mijatović (Foto: CoE)

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je veliku zabrinutost zbog dešavanja u Bihaću gdje vlasti nastavljaju da smještaju migrante u već pretrpane migrantske kampove u Vučjaku, navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

Uslovi život u ovom kampu, koji se nalazi u blizini miniranog područja, već su užasavajući, nemaju tekuće vode ni struje, a higijenski uslovi su grozni. S obzirom da zima dolazi, situacija će samo postati gora – kazala je Mijatović.

Ona je pozvala vlasti u BiH da se hitno presele svi migranti koji se trenutno nalaze u Vučjaku u objekte sa odgovarajućim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bi izbjegli humanitarnu krizu i krizu u javnom zdravstvu.

Objasnila je da se kamp Vučjak nije ni trebao otvoriti i da se sada mora zatvoriti.

Pozivam vlasti Bosne i Hercegovine da ispune svoje obaveze za upravljanje migracijama na način usklađen s ljudskim pravima i pruže potrebnu pomoć lokalnim vlastima koje se već duže vrijeme bave ovim pitanjem.

Situacija zaista nije nova. Prošlo je gotovo godinu i po dana od kada sam poslala pismo vlastima Bosne i Hercegovine u kojem ih pozivam da ulože napore kako bi poboljšali svoje postupanje s dolascima migranata. U to vrijeme je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo oko 300 migranata. Danas se procijenjeni broj kreće između 4000 i 6000 – kazala je Mijatović.

Zaključila je pozivom vlastima BiH da riješe ovo pitanje u saradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama koje djeluju na polju migracije. Krajnje je vrijeme da vlasti prema migrantima postupaju humano i u skladu sa standardima ljudskih prava.

(FENA)