Milijarda ustaje: Mostar u kampanji protiv nasilja nad ženama

804
Foto: Fena
Foto: Fena

Mostar se devetu godinu za redom priključio svjetskoj kampanji „Jedna milijarda ustaje“ čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu, što još uvijek mnogi odobravaju šutnjom. „Milijarda ustaje“ globalni je protest i poziv ženama da plešući odbiju pristati na status quo sve dok silovanje i kultura nasilja ne nestanu. U odličnoj atmosferi, u Mepas molu, okupio se veliki broj građana koji su podržali kampanju i plesali zajedno sa aktivisticama plesnog studija Flash.

Članica Udruženja “Žena BiH” Arnela Buzaljko je istaknula kako plesom žele poslati jasnu poruku protiv nasilja te podići svijest javnosti o ovom problemu, jer po relevatnim procjenama, čak miljarda žena u svijetu doživljava neku vrsti nasilja.

„Kada je riječ o Bosni i Hercegovini statistika je poražavajuća. Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja. To je sve ono što se zna, jer mi smo još uvijek takva sredina u kojoj je sramota reći da vas netko zlostavlja. Tako da sam uvjerena da je brojka još veća“, ocjenjuje Buzaljko.

Navela je da su ovu kampanju iskoristili kao alat jačanja svijesti javnosti u borbi protiv nasilja nad ženama.

-Mi smo društvo u kojem je najveći problem što se nasilje ne prepoznaje kao nasilje. Još je bezbroj ponašanja kojeg podrazumijevamo pod normalno, nama uobičajeno. To je dio naše tradicije. Dok god to ne budemo mijenjali nećemo ni reagirati“, zaključila je Buzaljko.

Petra Zavila je došla da podrži kampanju. Kaže da je njena drugarica doživjela nasilje od svog muža, ali da pravni sistem nije blagonaklon prema žrtvama.

„Veliko je pitanje kako će se završiti taj postupak jer i pored nekih evidentnih stvari i posljedica zlostavljanja, sudije se dvoume. A i kazne za nasilnike su male i potrebno je da država obezbijedi zaštitu, jer većina neće završiti u zatvoru“, rekla je Zavila.

Kampanja protiv nasilja nad ženama, Foto: Pixabay
Kampanja protiv nasilja nad ženama, Foto: Pixabay

Inače, plesna revolucija trebala se održati na Španjolskom trgu, ali vremenske prilike to nisu dopustile. No, plesni umjetnički sastav je i u zatvorenom zagrijao atmosferu.

Tea Katica iz Plesnog studija Flash rekla je da je za sve sudionice čast, ali i zadovoljstvo biti dio događaja koji se obilježava u svim dijelovima svijeta.

„Trebamo skrenuti pažnju na problem koji je prisutan u cijelom svijetu. Kampanja je usmjerena protiv nasilja. Na ovaj način jačamo svijest društva da se protiv nasilja mora boriti“, rekla je Katica.

Manifestacija Milijarda ustaje /One Billion Rising je globalna aktivistička kampanja s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Simbolično se ove godine diljem svijeta obilježava na Valentinovo. Kako naglašavaju organizatori, ovo je poziv milionima zlostavljanih žena, muškarcima koji ih vole, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao i svima koji znaju da uništavanje žena vodi kraju čovječanstva, da izađu iz svojih domova, izađu na ulice i trg, pozovu svoje prijatelje, protestvuju i plešu…