Milorad Dodik i njegov govor mržnje

611
foto: Dominique Devroye (Pixabay)
foto: Dominique Devroye (Pixabay)

Komentar Derve Sejdića, aktiviste romskog nevladinog sektora

Zašto je uvreda i poniženje nekoga osloviti ili nazvati “Ciganom ili Ciganijom” pa makar to bio i najboli svjetski teniser. O sportisti sve najbolje mislim, ali se pitam zašto je uvreda njega nazvati “Ciganom”. Zašto je bilo ko pa i Novak Đoković nešto bolji od “Ciganina” odnosno Roma, sem što je bolji teniser, eventualno matematičar, inženjer ili radnik. Dakle, uvreda je zato što je ukorijenjeni stereotip, predrasuda i govor mržnje o Romima mjerilo vrijednosti, jedinica ponižavanja i degradiranja nekog ili nećeg. Ne želim relativizirati izjave Milorada Dodika jer bih i sam bio poput njega i njemu sličnim. Ja sam ipak Čovjek u odnosu na njega i njemu slične, koji za ocjenu nečeg lošeg koristi primjeren vokabular koji je van bilo kakvog konteksta govora mržnje. U našem BHS vokabularu ima jako lijepih rijeći za ocjenu negativnosti koje u svakom slučaju ne odražavaju i nisu sastavni dio govora mržnje.

Da nije tužno bilo bi smješno. Govor mržnje na prostorima bivše Jugoslavije, a ja to govorim dvadeset i kusur godina,  je u konstantnoj ekspanziji i do danas niko nije sankcionisan ili pozvan na odgovornost. Ovo više govori o tužilaštvu i sudstvu nego o onom ko govor mržnje prakticira. Javne ličnosti ali i neki mediji kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama okruženja pa i zemljama Evropske unije nebrojeno puta kada žele povrijediti i poniziti nekoga koristeći govor mržnje i rasizma, najčešće se koriste terminom “Ciganin ili Ciganska posla” jer se smatra (podrazumijeva) da je sve loše i negativno u tom terminu sadržano.

Moguće je da nisam najbolje informisan ali ono što znam, a čini mi se da znam, nema izrečenih presuda koje sankcionišu govornika u kontekstu govora mržnje i rasizma, raspirivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti naročito u kategoriji visokopozicioniranih javnih ličnosti. U najboljem slučaju “zaštitnici ljudskih prava” se oglase sa prozivkom uz neku tv emisiju ili novinski člnak i tu se zaršava sva priča. Tako će biti i sad, bit će prašine dva tri dana i nikom ništa “vuk pojeo magarca”.

Neću izmisliti “toplu vodu”, ali želim istaći da je govor mržnje, govor rasizma, raspirivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti krivično djelo i kao takvo moralo bi biti predmetom sudskih procesa sa izrečenom sankcijom. Međutim, istražni organi će se sada fokusirati na to kako je neko neovlašteno snimio i objavio izjave Milorada Dodika, a ne procesuiranjem Dodika kojem je govor mržnje u svakodnevnoj upotrebi. Bojim se da će se sve okončati po staroj izreci Milorada Dodika: ”Sa Ciganima ciganski sa gospodom gospodski”. Od Milorada Dodika neću tražiti javno izvinjenje jer šta mi to znači u konačnici ako istražni i sudski organi njega i njemu slične ne procesuiraju, a neće jer bi bili još zatrpaniji neriješenim predmetima.