Mjesec dana ženskog romskog aktivizma ove godine pod sloganom „Moje pravo, a ne priviligeija“

Na gradskim trgovima 08. marta u periodu od 10-12 sati u Tuzli, Bijeljini, Visokom, Kakanju i Prnjavoru sa uličnim akcijama obilježava se početak kampanje

1209
Članice Ženske romske mreže "Uspjeh" (Foto: Udar/arhiva)

Ženska romska mreža „Uspjeh“ Bosne i Hercegovine realizira devetu godinu za redom kampanju mjesec dana ženskog romskog aktivizma, koja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana, ukaže na položaj Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje.

Romkinje kao i sve druge žene u BH društvu se nalaze u težem položaju od muškaraca u pitanju zapošljavanja, obrazovanja,političkog učešća, znatno su češće žrtve nasilja ali i u svim drugim sferama života teže ostvaruju svoja prava. Međutim, Romkinje pored svega navedenog suočavaju  sa široko rasprostranjenom diskriminacijom i stereotipima koji ih stavljaju na same margine društva.

U periodu od 8. marta, Međunarodnog dana žena do 8. aprila, Svjetskog dana Roma 2019. godine, članice Mreže organizirati će niz aktivnosti koje obuhvataju održavanje uličnih akcija, sastanaka sa predstavnicima/cama institucija na svim nivoima vlasti kao i događaje u romskim zajednicama.

Na gradskim trgovima 08. marta u periodu od 10-12 sati u Tuzli, Bijeljini, Visokom, Kakanju i Prnjavoru sa uličnim akcijama obilježiće se početak kampanje. Poruke koje se žele  poslati ovogodišnjom kampanjom su da Romkinje imaju pravo na život bez nasilja, pravo na političku participaciju; pravo na život bez diskriminacije i pravo na život bez siromaštva.

Kampanja se završava simbolično na Svjetski dan Roma 08. aprila sa centralnim događajem uličnim performansom i press konferencijom  u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra (SCC).

Ove godine kampanja se odvija pod sloganom „Moje pravo, a ne priviligeija“.

(portal-udar.net)