Mjesec dana ženskog romskog aktivizma u Bijeljini

1759
Foto: Udruženje za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak”

Od kako je osnovano, Udruženje za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak” juče je imalo svoju prvu aktivnost u povodu akcije Mjesec dana ženskog romskog aktivizma.

Ulična akcija na Gradskom trgu u Bijeljini, bilo je mjesto gdje su Romi i Romkinje, djelili cvjeće i čestitke Udruženja koje su pravile same aktivistkinje Udruženja.

Tokom ovog mjeseca, Udrženje će imati niz aktivnosti i ukazivati  na položaj žena u društvu, s akcentom na položaj Romkinje, kako bi se skrenula pažnja na probleme s kojima se one susreću u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.

“Postoji napredak u Bijeljini,ali ipak nisu Romkinje dovoljno vidljive! Romska zajednica od grada je udaljena oko 1 km, ali nažalost kao da je udaljena 500 kilometara. Još uvijek ima problema i poteškoća u ostvarivanju osnovnih prava, posebno kada su u pitanju Romkinje, neobrazovane, samohrane majke i žene”, istakao je direktor udrženja Milenko Jovanović.

Ova akcija je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana  ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje.

Aktivnosti planirane  tokom Mjesec dana ženskog romskog aktivizma:

Sastanak  sa Romkinjama i političarkama iz političke partije SDS na temu: Političke  participacije i ukljućivanjem samih  Romkinja u politici” 12.03.2018.godine; Mladi volonteri Udruženja će od 19-23.03.2018. godine  prikupljati odjeću, obuću, sredstva za ličnu higijenu i posteljinu za socijalno ugrožene porodice; Fondacija “Lara “ iz Bijeljine će finasirati radionicu  sa Romkinjama na temu: Nasilja nad ženam i oblici nasilja 28.03.2018.

(portal-udar.net)