Mještani Kiseljaka kod Tuzle dobili novi Društveni centar

1450

U Mjesnoj zajednici Kiseljaku kod Tuzle danas je otvoren novi, savremeni Društveni centar. Pored gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, svečanosti otvaranja Centra, prisustvovali su i šefica Odjela za medije, kulturu i ljudska prava Ambasade SR Njemačke u BiH , Ellen Harte, direktor Freundeberg Fondacije iz Njemačke, Sascha Wenzel, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice, Jasna Jašarević i predstavnik Mjesne zajednice Kiseljak, Dragan Božić.

Otvaranje ovog objekta je rezultat saradnje i napora Fondacije tuzlanske zajednice i Lokalne grupe za razvoj iz MZ  Kiseljaka, koji su zajedno sa predstavnicima Grada Tuzla i partnerima, radili na obnovi društvenog života u MZ Kiseljak.

Zahvaljujem fondaciji Freudenberg, Fondaciji tuzlanske zajednice, MZ Kiseljak i svima onima koji su imali ovakvu viziju. Činila se nedostižnom, ali veliki je ovo uspjeh. Mi stojimo ispred investicije vrijedne oko pola miliona maraka. Fondacija tuzlanske zajednice je pokazala veliku upornost, veliku uspješnost i moć da ima misiju i viziju, uvijek humanu, uvijek misiju i viziju integracije. Želim da naše različitosti ne budu problem nego da budu bogatstvo i da budemo majstori harmonizacije među razlikama – istakao je gradonačelnik Imamović.

U svom višegodišnjem radu s mještanima Kiseljaka u sklopu projekta „Razvoj zajednice Kiseljak sa posebnim akcentom na uključivanje Roma“, Fondacija tuzlanske zajednice uspjela je potaknuti društveni aktivizam u zajednici, te organizirala brojne radionice, podržala manifestacije, poduzetničke ideje, obnove i uređenja. Danas je Kiseljak znatno uređenija i organizovanija zajednica nego što je to bio prije.
Centar, koji se nalazi u srcu Kiseljaka, preko puta Osnovne škole Kiseljak, pružat će prostor za rad građanskih udruženja koja djeluju u Kiseljaku, ali i prostor za susrete, edukacije, kulturne događaje i druženje građana i posjetitelja Kiseljaka.  U Centru će biti smješten Matični ured i ured Mjesne zajednice Kiseljak, kao i kancelarija Fondacije tuzlanske zajednice.

Redovni korisnici centra će imati na raspolaganju biblioteku, savjetovanje sa socijalnim radnicima, te pedagošku radionicu za rad sa djecom i mladima.  Objekat je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom, a zadovoljava i standarde energetske efikasnosti.

(portal-udar.net)