Mještani romskog naselja Skela, poručuju da se na njih može računati

1697
Romsko naselje Skela (Foto: jajce-online.com)

U romskom naselju Skela u Kuprešanima kod Jajca, tamošnja zajednica je pokazala kako se na Rome može itekako može računati u razvoju lokalne zajednice, samo ako im se ukaže prilika. Danas u ovom mjestu, brojni Romi se uspješno bave različitim djelatnostima, unatoč teškoj situaciji u kojoj  se romske zajednice nalaze širom BiH.

Porodica Ramić, uspješno se bave poljoprivredom pune 22 godine i kažu da se od toga  može pristojno živjeti.

„Mlijeko koje dobijemo baveći se stočarstvom, redovno šaljemo na otkup u mljekaru i jako smo zadovoljni, mljekara nas redovno plaća“, istakla je Sandra Ramić.

Sedamdesetrogodišnja nana Nezira, također obavlja svoj dio posla oko pripreme mlijeka za otkup. Kako kaže, raditi nije teško, a nada se i boljim uvjetima za mještane.

Iako naselje postoji preko 100 godina, oko 20 kuća nije priključeno na struju, a vodosnabdijevanje nije uredno.

Kako mještani naselja Skela kažu, po vodu idu i po kilometar i po kako bi donijeli vodu.

Veći dio stanovništva, bave se prikupljanjem sekundarnih sirovina, čime prehranjuju svoje porodice.

Džemal Ramić, djecu školujem popravljanjem i prikupljanjem dijelova starih automobila, a kako ističe, ima i dvije kćerke koje studiraju na fakultetima.

U osnovnu školu u Kuprešanima se školuje oko pedeset đaka, a desetak njih ide i u srednje škole.

Romi u naselju Skela u Kuprešanima poručuju da žele biti ravnopravni članovi bosanskohercegovačkog društva, da se o njima treba voditi više računa, te da se i na njih može računati na razvoj lokalne zajednice.

(portal-udar.net)