Mlada Amra Ahmetović uprkos preprekama ne odustaje od školovanja

1155

Armina (Amra) Ahmetović iz Jablanice primjer je upornosti. Ona je odlučila da se školuje uprkos brojnim preprekama koje stoje na njenom životnom putu. Amra ne prihvata prepreke u vidu nedostatka finansijskih sredstava, već je odlučila da pod svaku cijenu dovrši srednjoškolsko obrazovanje, a potom upiše i fakultet.

Obzirom da ona i njena porodica nisu u mogućnosti da to finansiraju, na sve moguće načine pokušava obezbijediti dovoljno novca za školovanje. Mnogi njeni vršnjaci, koji se nalaze u sličnoj situaciji, odustaju od školovanja, ali ona je ipak odlučila da izabere drugačiji put.

„Romkinja sam. Završila sam redovno Trgovačku školu, i razliku predmeta iz Turističke, odnosno prvi razred, a nakon dvije godine pošto nisam imala sredstava obratila sam se tadašnjem načelniku Salemu Dediću, kojem se mnogo zahvaljujem. On mi je platio 2. i 3. razred i to sam položla. Ali 4. razred mi je sad problem, mada se nadam da ćemo uspjeti i omogući mi polaganje“, ispričala nam je Amra.

Kako je naglasila, obzirom da je zamjenica u Udruženju Roma Jablanica, na sastancima je došla do predsjednice Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ i ženske romske mreže „Uspjeh“ Indire Bajramović, koja joj je mnogo pomogla u njenoj borbi.

„Dolazila sam na sastanke u mreži, upoznala Indiru koja mi pomaže da prikupim iskustvo. Nadam se da ćemo uspjeti, uz Indirinu pomoć, da uplatimo sredstva da završim razred. Zahvaljujem joj se ovim putem, i svima koji su sa mnom razgovarali. Ja sam Romkinja, ali moje je građansko pravo da to položim“, kazala je Amra.

Kako je naglasila, nada se da će uz pomoć prijatelja u svojoj namjeri uspjeti.

„Indira me iz nule podigla u moje snove. Nakon završene srednje škole htjela bih upisati pravo ili žurnalistiku, željela bih da budem novinar“, rekla je Amra.