Mlada Brčanka svojim likovnim radom u borbi protiv nasilja nad djecom

2010
Amela Aljič, (Foto: Udar)

Polaznica brčanskog Dnevnog centra, devetogodišnja Amela Aljić, dobitnica je nagrade za najbolji likovni rad na temu: Nasilja nad djecom.  Amela je svojim radom prikazala kako se to djeca osjećaju kada se na njima vrši nasilje, te koje posljedice nasilje ostavlja na njih.

Nagrada je dodjeljena  u sklopu nagradnog konkursa za radove djece i mladih, u okviru kampanje „Sva lica zanemarivanja“ koju je sproveo World Vision kako bi se ukazalo na neophodnost zaustavljanja nasilja nad djecom, s posebnim fokusom na zanemarivanje djece i mladih u našoj zemlji.

„Meni je jako žao kada roditelji tuku svoju djecu. Voljela bih da sva djeca imaju fin život, da se mogu igrati, ići u školu i družiti sa svojim prijateljima“, rekla je Amela, dodajući kako misli da mnogi roditelji ne misle mnogo o željama svoje djece.

Svojim radom, kako kaže, pokušala je poslati svoje i poruke svojih prijatelja kako se nasilju nad djecom mora stati u kraj.

“Ono što je specifično za zanemarivanje je da se njegovi simptomi  teško i kasno primijete tako da ono nerijetko prolazi nezapaženo. Upravo zato su i njegove posljedice puno teže za samu individuu, odnosno dijete ili mladu osobu koja ga trpi”, rekla je Dragana Bulić,  predstavnica World Visiona,istakavši kako ovaj oblik nasilja često ima i tragične posljedice.

A da zanemarivanja ima u raznim oblicima, govori i Amela koja često svjedoči situacijama u kojoj njeni vršnjaci prose.

„Meni je najteže kad vidim djecu na ulici da prose, a ne smiju se kući vratiti dok ne zarade onoliko koliko su im roditelji naredili. Jasno je meni da je teško preživjeti, ali iskorištavanje djece ne smije biti opravdanje za narušavanje prava djece“, rekao je za naš portal Elvis Aljić, Amelin otac.

Iz World Visiona naglašavaju da je rad organizacija i svih relevantnih aktera neophodan kako bi se značaj ovog problema približio građanima.

„U Bosni i Hercegovini nemamo nekih preciznih statističkih rezultata i zato želimo podići svjesnost o ovom problemu. Želimo da o ovom teškom pitanju više znaju djeca, roditelji, profesionalci… Danas, ovim performansom naša kampanja kreće. Želimo privući pažnju o ovom pitanju”, dodala je Bulić.

Uticaj roditelja na samopouzdanje djeteta ima ogroman uticaj, smatraju stručnjaci, a ukoliko odrastaju bez njihove podrške, djeca mogu početi ispoljavati negativne oblike ponašanja.

„Ja sam sretna, jer moje sestre i ja živimo sretno sa roditeljima. Imamo sve što nam treba, a ove godine  ćemo se upisati i u školu“, kaže Amela.

Ova nagrada još jednom pokazuje da romska djeca i mogu postizati dobre rezultate i da im je za to potrebna samo podrška.

(portal-udar.net)