Mlada Romkinja s Balkana nominovana za prestižnu nagradu

14-godišnja Jasmina namjerava da se bori protiv lošeg tretmana sa kojim se suočava njena zajednica

424

Zlatna savjetnica Ombudsmana u Crnoj Gori, Jasmina Beriša, nominovana je za Međunarodnu dječiju nagradu za mir, koju dodjeljuje organizacija KidsRights fondacija, saopćeno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja i predložila Jasminu za nagradu.

Međunarodna dječija nagrada za mir dodjeljuje se svake godine djetetu koje se aktivno i inovativno zalaže za dječja prava i ideale. Ove godine nominovano je 169 djece iz cijelog svijeta, uzrasta 12 do 18 godina.

Jasmina jedna od i dalje malobrojnih obrazovanih Roma u Crnoj Gori, vrlo je svjesna diskriminacije u svojoj zajednici, prosjačenja romske djece i negativnog stava neromske populacije prema njima.

Zbog toga, kako su kazali iz ove institucije, namjerava da se bori protiv lošeg tretmana sa kojim se suočava njena zajednica.

”Moramo pomoći svakom djetetu da ima jednake mogućnosti, zdravo porodično okruženje i potrebne životne uslove u kojima će rasti zdravo i snažno”, kazala je Jasmina.

Jasmina je članica mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana već tri godine. Edukovala se o dječjim pravima, o pravima djece govorila je i u Parlamentu Crne Gore, razgovarala je sa predsjednikom Crne Gore, predstavnicima političkih subjekata i ambasadama brojnih zemalja. Učestvovala je i u pripremi izvještaja i preporuka Crne Gore koja su djeci bila potrebna za učešće na godišnjoj konferenciji Evropske mreže mladih savjetnika – ENIA2020.

Učestvuje i u preventivnim mjerama protiv prosjačenja, te je uspjela skloniti destine djece s ulice, i pomoći njima i njihovim porodicama da započnu obrazovanje. Dobitnica je državne nagrade “Za odličnih 5”.

Promocija online kandidatura, kako je saopćeno iz KidsRights fondacije, počela je ove sedmice.

O važnosti ove nagrade govori i činjenica da je jedna od dobitnica poznata aktivistica iz Pakistana, Malala Yousafzai.