Mlada Romkinja ubijena u Grčkoj: Zašto svijet nije bijesan i zašto o tome ćute svjetski mediji?

Ovaj najnoviji zločin usmjeren prema mladim romskim djevojkama donosi hitnu potrebu za borbom protiv zločina počinjenih protiv mržnje na najekstremniji mogući način

2101
Foto: zougla.gr

Nakon što je sahranjena trinaestogodišnje Romkinja koja je poginula u rasističkom incidentu u naselju u blizini grada Amfissa, Romi su zatražili pravdu. Ožaloćeni i bijesni, zapalili su gume i blokirali cestu u znak protesta.

Panhelenska federacija grčkih Roma “ELLAN PASS” osudila je ubistvo “kao ubistvo iz mržnje, proizvod rasističke, ksenofobne iluzije”. “ELLAN PASS”, također je pozvao na mirne proteste i izrazio povjerenje da će se pravda biti postignuta.

Incident se dogodio u romskom naselju  u blizini grada Amfissa, kada se 34-godišnji mesar odvezao u naseljei i pucao iz svog kamiona. Metak je navodno promašio svoju ciljanu žrtvu i pogodio trinaestogodišnju djevojčicu. Uznemirena majka žrtve rekla je  novinaru: “Bila sam ovdje kada se sve desilo, uzeo je pušku i usmrtio moju djevojčicu!”

Prema izvještaju policije, zapaljeni kamion osumnjičenog za ubistvo, pronađen je kilometar i pol udaljen od mjesta pucnjave. Osumnjičeni za ovo ubistvo je još uvijek na slobodi i skriva se bez namjere da se preda policiji. Prema pisanju news247.gr,  “odvjetnici počinitelja nisu kontaktirali vlasti da pregovaraju o njegovoj predaji.”

Policija je uhitila 40-godišnjeg radnika, koji je bio na suvozačkom mjestu u vrijeme incidenta. Osuđen je kao saučesnik, jer nije spriječio poslodavca da počini ubojstvo. Suvozač je odbio priznati da je u vrijeme ubistva bio sa svojim poslodavcem, niti da zna gdje se njegov poslodavac nalazi.

Sjećate li se globalnih medijskih priča o plavokosnoj djevojčici Mariji koja je  “Otkrivena da živi  među Romima” i lažnu rasističku pretpostavku da su je “kidnapovali” Cigani?

Nasuprot toj priči kada je čitav svijet bio užasnuta na pomisao da je djevojka bila kidnapovana, svijet se ne oglašava povodom ubistva trinaestogodišnje djevojčice od strane mesara, koji se naoružan odvezao u romsko naselje kako bi počinio ubistvo.

Ova tišina je još jedan signal u trenutku u kojem rasizam i predrasude  nisu osuđeni, te u ogromnoj mjeri postaju sastavni dio društva i da neki životi imaju manju vrijednost od drugih.

Izvješća o ovom brutalnom ubojstvu pojavile su se onog dana kada su OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grčko Ministarstvo pravosuđa OESS, potpisali interagencijski protokol o rješavanju zločina iz mržnje u Atini.

“Dokument definiše obveze raznih državnih institucija i drugih zainteresiranih strana, pružajući pravni temelj za koordinirane napore pokrenutih protiv zločina iz mržnje u zemlji”.

Ovaj najnoviji zločin, usmjeren prema mladim romskim djevojkama donosi hitnu potrebu za borbom protiv zločina počinjenih protiv mržnje na najekstremniji mogući način.

Nadamo se da će novoosnovana “pravna osnova za koordinirane napore” osigurati pravdu za sve Rome.

(Preuzeto sa www.errc.org; Piše: Bernard Rorke)