Mladi iz četiri evropske zemlje prevazilaze predrasude i grade društvo mira i suživota

Jednogodišnji projekat se odvijao kroz ciklus interkulturalnih razmjena mladih između četiri partnerske organizacije, Une Terre Culturelle (Marsej), Lebenswelt (Berlin), CISNO (Sarajevo) i LOJA – Centar za balkanska sorabotka (Tetovo)

974
Foto: Udar

Finalna faza projekta Mladi ambasadori za europsko civilno društvo održana je juče u Sarajevu i okupila je 32 mladih – učesnika projekta koji dolaze iz Njemačke, Francuske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Jednogodišnji projekat se odvijao kroz ciklus interkulturalnih razmjena mladih između četiri partnerske organizacije, Une Terre Culturelle (Marsej), Lebenswelt (Berlin), CISNO (Sarajevo) i LOJA – Centar za balkanska sorabotka (Tetovo).

– Kroz projekat interkulturalne saradnje između četiri zemlje, održana su tri susreta, u Njemačkoj, Francuskoj i finalni u Sarajevu. Cilj projekta je da mladi iz ove četiri zemlje upoznaju nešto drugačije od njihovog i da se s tim počnu nositi, zatim razbijanje predrasuda jednih prema drugima, bilo da se radi o starosnim granicama ili nacionalnim razlikama – poručila je Dženita Smailbegović, predsjednica Centra za interkulturalnu saradnju i neformalno obrazovanje (CISNO) iz Sarajeva.

Foto: Udar

Melisa Mamela je jedna od učesnica projekta koja dolazi iz BiH. Osim u Sarajevu, kroz projekat je bila uključena i u kulturnu razmjenu koja se održala u Marseju.

– Danas su nam dostupne brojne divne prilike i zaista je šteta da ih ne iskoristimo. Poput drugih sličnih projekata i u ovom su najvažnija prijateljstva i poznanstva koja steknemo, te razvijanje osjećaja da smo tako različiti, a tako isti – poručila je Melisa.

Daniel iz Francuske i Djamila iz Njemačke takođe dijele veoma pozitivne impresije nakon završetka projekta. Dok je Danielu ovo bila treća posjeta BiH, Djamili je prva.

– Uključila sam se u projekat zbog prilike da putujem i da slobodno vrijeme trošim na koristan način. Naučila sam prepoznati vrijednosti u različitostima i prihvatiti ih te raditi zajedno sa Bosancima, Makedoncima i Francuzima. S obzirom da moj engleski nije najbolji, ovo je bila izvrsna prilika da vježbam komunikaciju na tom jeziku – istakla je Djamila.

Foto: Udar

– Pozitivan segment projekta je što je trajao jednu godinu tako da smo imali priliku veoma dobro upoznati jedni druge. Dobili smo šansu da odbacimo podjele i nastupamo jedinstveno. Projektom je takođe data šansa mladima da putuju i drago mi je što smo danas ovdje, te što su mladi iz Sjeverne Makedonije i BiH bili u posjeti Francuskoj i Njemačkoj. Ovo je završnica projekta, ali ćemo i dalje govoriti o projektu na javnim događajima te ćemo nastaviti saradnju sa ovim partnerskim organizacijama – rekao je Daniel.

Tokom jučerašnje manifestacije predstavljena je multimedijalna izložba koja je obuhvatila rezultate projekte kreirane tokom kreativnih radionica muzike, videa i fotografije.

(portal-udar.net)